SUA: Departamentul Justiţiei a retras dosarul de acuzare împotriva lui Michael Flynn, fost consilier al lui Trump
Departamentul american al Justiţiei a retras joi dosarul de acuzare împotriva unui fost consilier pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump, Michael Flynn, urmărit în justiţie pentru că a minţit în legătură cu contactele sale cu un diplomat rus, în ancheta privind ingerinţa Moscovei în alegerile prezidenţiale din 2016, transmite AFP.
Departamentul a invocat faptul că ancheta împotriva lui Flynn, general în retragere în vârstă de 61 de ani, nu a avut 'bază legitimă' şi că declaraţiile acestuia, 'chiar dacă ar fi false, nu aveau importanţă', se arată în documentele judiciare.
Preşedintele Donald Trump a salutat imediat decizia Departamentului Justiţiei. Michael Flynn 'era nevinovat', le-a declarat el jurnaliştilor la Casa Albă. 'El a fost o ţintă doar pentru a încerca să mă dea pe mine jos', a adăugat Trump.
Michael Flynn a fost primul membru al anturajului său care a fost anchetat în amplă investigaţie legată de suspiciunile de complicitate între Moscova şi echipa sa de campanie.
După ce a participat la campania lui Trump, Flynn a avut contacte confidenţiale cu ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak, în decembrie 2016.
Devenit consilier pentru securitate naţională, Flynn a fost interogat la 24 ianuarie 2017 de către FBI, dar generalul a ascuns aceste contacte. El a fost obligat rapid să demisioneze pentru că l-a minţit şi pe vicepreşedintele Mike Pence.
În 2017, Michael Flynn a acceptat să pledeze vinovat de sperjur şi să coopereze cu ancheta privind ingerinţa rusă.
În 2019, ameninţat cu o pedeapsă de 6 luni de detenţie, el şi-a schimbat echipa de avocaţi şi strategia de apărare, cerând de atunci anularea procedurii, prezentându-se drept victima unei manipulări.
Avocaţii au prezentat recent la dosar note ale unui agent al FBI care îi sfătuia pe anchetatori în privinţa mijloacelor de a conduce discuţia cu generalul Flynn. 'Care este scopul vostru? Recunoaşterea adevărului sau să-l faceţi să mintă pentru ca noi să putem să-l urmărim penal sau să-l împingem la demisie?', a scris agentul respectiv, a cărui identitate nu este dezvăluită.
Potrivit unor experţi de poliţie, strategia este una clasică în faţa unui suspect, însă avocaţii lui Flynn au prezentat-o ca fiind dovada unei înscenări.
Departamentul Justiţiei, condus de unul din cei fideli apărători ai preşedintelui, Bill Barr, a mers în aceeaşi direcţie. 'Intervievarea sa nu a fost justificată', a afirmat el pentru a justifica retragerea dosarului.
Mai multe voci s-au ridicat însă imediat, mai ales din rândul democraţilor, pentru a condamna o 'parodie de justiţie'.
Retragerea dosarului de acuzare 'nu îl albeşte' pe Michael Flynn, ci îl 'incriminează pe Bill Barr: niciodată Departamentul Justiţiei nu a fost atât de politizat', a reacţionat pe Twitter Adam Schiff, democratul care prezidează comisia pentru serviciile de informaţii a Camerei Reprezentanţilor.
'Departamentul Justiţiei a luat-o pe un drum greşit', a apreciat şi James Comey, fost director al FBI. AGERPRES