SUA: Departamentul de Stat, autorizat să notifice Congresul în legătură cu vânzările de arme către Arabia Saudită
Secretarul de stat american Rex Tillerson a autorizat Departamentul de Stat să notifice Congresul Statelor Unite în legătură cu vânzarea de rachete ghidate cu precizie ridicată către Arabia Saudită pentru a fi utilizate în campania militară din Yemen, a anunțat marți un diplomat american de rang înalt, citat de Reuters.
Notificarea este unul dintre ultimii pași în procesul vânzării de arme și presupune un răgaz de 30 de zile în care membrii Congresului să încerce să adopte legislația pentru a opri orice vânzare în acest domeniu.
Săptămâna trecută, congresmenii au introdus un proiect legislativ în încercarea de a bloca vânzări de arme de 500 de milioane de dolari către Arabia Saudită, printre care rachete ghidate cu precizie ridicată și alte arme ofensive.
Un anunț privind acest contract era așteptat în luna martie, dar obiecțiile din partea majorității congresmenilor democrați și a organizațiilor pentru apărarea drepturilor omului au determinat Washingtonul să-i ceară Arabiei Saudite să se angajeze că va ameliora procedurile tehnice de țintire astfel încât să se minimizeze numărul victimelor civile.
Întrebat marți dacă saudiții au adoptat măsuri specifice pentru a îmbunătăți aceste proceduri, asistentul pentru problemele Orientului Mijlociu al secretarului de stat american, Stuart Jones, nu a răspuns direct: ''Există o sursă continuă de conversație între noi. Încercăm constant să îmbunătățim acest proces''.
În războiul civil din Yemen se confruntă rebelii Houthi, susținuți de Iran, și forțele guvernamentale saudite, sprijinite de o coaliție arabă condusă de Arabia Saudită. Aproximativ 4.800 de civili au fost uciși în Yemen începând din martie 2015, a anunțat ONU în urmă cu două luni.
În vizita sa din 21-22 mai în Arabia Saudită, unde a participat la un summit regional, președintele american Donald Trump a fost bine primit de liderii arabi din zona Golfului, care doresc să reducă influența Teheranului în regiune, un angajament pe care ei nu l-au primit în timpul administrației Obama, notează Reuters.
În intervențiile sale de la Riad, Trump nu a făcut nicio mențiune la abuzurile la adresa drepturilor omului din Arabia Saudită, atitudine criticată atât de către democrați, cât și de către republicani în Congres.
''Faptul că acest lucru (abuzurile saudite în domeniul drepturilor omului) nu a fost menționat în discurs nu înseamnă că el nu face parte din dialogul bilateral. Prin desfășurarea acestor conversații în mod direct și ținerea lor departe de dezbaterea publică, vom fi mai eficienți'', a precizat Stuart Jones.
Săptămâna trecută, secretarul de stat american a declarat că 'partea centrală' a întâlnirilor lui Donald Trump cu oficialii saudiți nu a reprezentat-o problema drepturilor omului în Arabia Saudită, ci lupta contra terorismului.
AGERPRES