SUA: Decizia referitoare la o anchetă privind-o pe Hillary Clinton va fi luată 'rapid', potrivit ministrului justiției
Ministrul american al justiției, Jeff Sessions, a dat asigurări marți, în timpul unei audieri în Comisia de afaceri juridice a Camerei Reprezentanților, că o decizie de a numi sau nu un procuror special pentru a ancheta cu privire la e-mailurile fostului secretar de stat Hillary Clinton va fi luată 'rapid', transmite AFP.
'Puteți fi siguri că (această decizie) va fi luată fără influență politică, în mod corect și adecvat', a declarat Jeff Sessions.
Mai multe media americane au publicat luni o scrisoare adresată de Ministerul Justiției Comisiei pentru afaceri juridice a Camerei Reprezentanților, scrisoare potrivit căreia procurori federali sunt în curs de a examina oportunitatea numirii unui procuror special care să investigheze în special Fundația Clinton sau utilizarea de către Hillary Clinton a unui server privat de mesagerie electronică pe când era secretar de stat.
Președintele american Donald Trump a cerut în repetate rânduri ca fosta sa contracandidată în alegerile din noiembrie 2016 să fie urmărită în justiție, reproșându-i lui Sessions lipsa de acțiune în acest sens.
Potrivit BBC News, Ministerul de Justiție le-a cerut procurorilor să investigheze 'anumite aspecte' privind Fundația Clinton și vânzarea companiei Uranium One.
Uranium One — o companie minieră canadiană care deținea o cincime din rezervele de uraniu din SUA — a fost achiziționată de compania rusă de stat Rosatom.
Departamentul de Stat, în mandatul fostului secretar Hillary Clinton, a ajutat la aprobarea achiziției în 2010.
Democrații au numit dosarul 'Uranium One' o 'diversiune de amploare' de la anchetele care vizează președinția lui Donald Trump, în timp ce republicanii au acuzat Departamentul de Stat că a aprobat contractul după ce fundația caritabilă a lui Bill Clinton a primit o donație de 145 milioane de dolari.
Unele dintre contribuții nu au fost făcute publice de soții Clinton, în pofida angajamentului lor de a-și prezenta transparent toți donatorii, a scris cotidianul New York Times.
Totodată, Bill Clinton a fost plătit cu 500.000 de dolari pentru un discurs la Moscova de o bancă de investiții având legături cu Kremlinul, care promova acțiuni la Uranium One.
AGERPRES