SUA: Decesele asociate COVID-19 în 2022 au fost mai numeroase decât cele provocate de gripă în 3 ani (CDC)
În prima lună a anului 2022, numărul americanilor care au murit din cauza COVID-19 a fost mai mare decât cel provocat de gripă în trei ani, potrivit datelor oferite de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, relatează miercuri dpa.
În perioada 1-30 ianuarie 2022, aproximativ 55.000 de americani au murit din cauza COVID-19, media deceselor pe şapte zile ajungând până la cel mai înalt punct înregistrat de iarna trecută, înainte ca vaccinurile să fie disponibile la scară largă, potrivit cifrelor CDC.
Între 2019 şi 22 ianuarie 2022, gripa a provocat moartea a 24.000 de persoane, conform CDC. Astfel, din 2019 până în 2020, 20.000 de persoane au murit din cauza gripei, urmând scăderi accentuate în 2020-2021 şi 2021 până în prezent, totalizând aproximativ 4.000 de decese.
Numărul deceselor cauzate de gripă pentru perioada 2020-2021 nu a fost disponibil pe site-ul CDC, dar organizaţia a publicat cifra - 748 - în revista "Journal of the American Medical Association".
Deşi COVID-19 a fost uneori comparat cu gripa - adesea în încercarea de a-i minimiza severitatea - datele disponibile arată că COVID-19 provoacă mai multe decese, notează sursa citată.
Cifrele recente oferite de CDC întăresc acest fapt, dar sugerează şi faptul că, deşi noua variantă Omicron apărută este considerată "mai blândă", COVID-19 rămâne totuşi o ameninţare mai mare pentru sănătatea publică decât gripa.
În timp ce varianta Omicron este considerată "mai blândă" decât Delta - deoarece este mai puţin probabil să provoace decese sau ca cei infectaţi să fie spitalizaţi, mai ales dacă sunt vaccinaţi - compensează prin transmisibilitate, scrie Associated Press. Cu cât sunt mai mulţi oameni infectaţi, cu atât există riscul ca virusul să provoace decese, notează dpa.
Cazurile de coronavirus scad în SUA "aproape la fel de repede cum au apărut", însă numărul deceselor rămâne ridicat, a declarat directorul CDC, Rochelle Walensky, adăugând că în cazul Omicron, "milder (mai blând, mai uşor - n.ed.) nu înseamnă blând".
"Toţi vrem să ne aflăm într-un loc în care să nu trăim într-o situaţie de criză", a spus Walensky. "Încă nu am ajuns acolo", a subliniat ea. AGERPRES