SUA dau în judecată SpaceX, compania aerospațială a lui Elon Musk. Acuzații de discriminare față de refugiați și imigranți

SUA dau în judecată SpaceX, compania aerospațială a lui Elon Musk. Acuzații de discriminare față de refugiați și imigranți

Departamentul de Justiție al SUA a inițiat o acțiune în justiție împotriva SpaceX, renumita companie de rachete și sateliți deținută de miliardarul Elon Musk, acuzând-o de practici de angajare discriminatorii împotriva beneficiarilor de azil și a refugiaților.

Elon Musk a făcut mai multe postări în care spune că nu poate angaja imigranți. FOTO Shutterstock

Elon Musk a făcut mai multe postări în care spune că nu poate angaja imigranți. FOTO Shutterstock

Acțiunea în instanță, depusă joi, susține că SpaceX a descurajat în mod constant și, în multe cazuri, a refuzat categoric să angajeze sau chiar să ia în considerare cererile depuse de solicitanții de azil și refugiați din septembrie 2018 până în mai 2022. Acest presupus comportament ar încălca în mod direct Legea privind imigrația și naționalitatea, după cum afirmă Departamentul de Justiție.

Miezul problemei se află în declarațiile publice și în anunțurile de angajare ale SpaceX de-a lungul anilor. Compania a afirmat în repetate rânduri că, din cauza reglementărilor federale cunoscute sub numele de legile privind controlul exporturilor, nu poate angaja decât cetățeni americani și rezidenți permanenți legali, cunoscuți în mod obișnuit sub numele de "deținători de carte verde". Totuși, această afirmație a fost contestată de Departamentul de Justiție.

Postările lui Musk, probă în instanță

Procesul evidențiază postările online ale lui Musk, indicând ceea ce Departamentul de Justiție (DOJ) percepe ca fiind "declarații publice discriminatorii". Un exemplu notabil este o postare din iunie 2020 pe platforma de socializare X (fostul Twitter), în care Musk și-a informat vastele persoane care îl urmăresc, în număr de 36 de milioane, că legile americane necesită cel puțin o carte verde pentru a fi angajat la SpaceX, citând natura de tehnologie avansată de armament a rachetelor.

Cu toate acestea, Musk a contracarat aceste acuzații, descriind procesul ca fiind o "înarmare a DOJ în scopuri politice". El a declarat că SpaceX a fost sfătuită în mod constant că angajarea de rezidenți nepermanenți ai SUA ar încălca legile internaționale privind traficul de arme, ceea ce reprezintă o infracțiune penală.

Divizia pentru drepturi civile a Departamentului Justiției, reprezentată de procurorul general adjunct al SUA, Kristen Clarke, a contracarat afirmațiile lui Musk. Clarke a declarat că ancheta lor a scos la iveală faptul că SpaceX "nu a reușit să ia în considerare sau să angajeze în mod echitabil azilanți și refugiați din cauza statutului lor de cetățeni".

Candidații ar putea primi inclusiv plata retroactivă

Ea a mai adăugat că acest lucru a însemnat o interdicție efectivă de angajare a acestor persoane, indiferent de calificările lor, ceea ce reprezintă o încălcare clară a legii federale. Clarke a evidențiat, de asemenea, cazurile în care recrutorii și înalții funcționari ai SpaceX au "descurajat în mod activ" beneficiarii de azil și refugiații să exploreze oportunitățile de angajare la firmă.

Având în vedere aceste acuzații, Departamentul de Justiție solicită o reevaluare echitabilă a aplicațiilor și chiar plata retroactivă pentru acei beneficiari de azil și refugiați care au fost fie descurajați, fie li s-au refuzat în mod categoric oportunitățile de angajare la SpaceX.

În plus, procesul urmărește să impună sancțiuni civile, a căror valoare va fi stabilită de instanță, și să impună schimbări de politică pentru a asigura respectarea de către SpaceX a mandatelor federale de nediscriminare în viitor.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…