SUA: Curtea Supremă a validat statutul a 700.000 de migranţi tineri

SUA: Curtea Supremă a validat statutul a 700.000 de migranţi tineri

Luna de miere dintre preşedintele american şi Curtea Supremă s-a încheiat după decizia de joi a Înaltei Curţi, care s-a opus blocării programului "Dreamers", destinat protejării a 700.000 de tineri migranţi , aşa cum îşi dorea liderul de la Casa Albă, transmite AFP.

Curtea Supremă a hotărât că decizia administraţiei republicane de a elimina programul DACA, adoptat în 2012 de preşedintele democrat Barack Obama pentru a-i proteja pe aceşti tineri în faţa riscului expulzării, este "arbitrară".

Decizia a reprezentat o adevărată gură de aer pentru aceşti "Visători", care au ajuns ilegal în copilărie pe pământ american, care au adesea puţine legături sau deloc cu ţara de origine şi şi-au construit întreaga viaţă în SUA.

"Respir din nou, este ca şi cum mi-au luat 100 de kilograme de pe piept", a declarat pentru AFP Geraldine Chinga, născută în Peru în urmă cu 29 de ani şi care se temea să trăiască din nou clandestin.

În urmă cu opt ani îi protejam pe aceşti tineri (...) Astăzi, sunt fericit pentru ei, pentru apropiaţii acestora şi pentru noi toţi", a declarat Barack Obama, care a creat acest program după eşecul Congresului de a adopta o lege cu caracter mai larg privind regularizarea situaţiei imigranţilor ilegali.

În schimb, succesorul său, Donald Trump, şi-a dezlănţuit furia la adresa Curţii Supreme pentru decizia de joi, dar şi pentru cea de luni prin care au fost extinse drepturile lucrătorilor homosexuali şi transgender contrar poziţiei executivului.

Înalta instanţă "îi scuipă în faţa pe oamenii mândri care se considere republicani sau conservatori", a afirmat Trump, denunţând aceste decizii pe care le-a calificat drept "oribile" şi "politice".

Pe parcursul procedurii, susţinătorii programului au subliniat, de asemenea, contribuţia acestora la societatea americană. În aprilie, aceştia au scris instanţei pentru a sublinia rolul jucat de aceşti tineri migranţi, dintre care aproape 30.000 lucrează în domeniul sănătăţii, în combaterea pandemiei COVID-19.

Donald Trump, conştient de popularitatea acestora în rândul opiniei publice, a transmis mesaje mixte referitoare la acest program. "Mulţi beneficiari DACA, mai tineri, sunt departe de a fi îngeri", a scris Trump pe Twitter în ziua audierii, pe 12 noiembrie, promiţând în acelaşi timp că va găsi o soluţie pentru ca aceştia să poată rămâne pe pământ american.

Anterior, preşedintele Trump a încercat să-i folosească pe tinerii migranţi ilegali ca monedă de schimb în relaţia cu opoziţia democrată. El a propus să le acorde acestora un statut permanent dacă democraţii îi acordat sprijin pentru finanţarea construirii zidului la frontiera cu Mexicul. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…