SUA: Curtea Supremă a respins recursul lui Trump după percheziţia locuinţei sale din Florida
Curtea Supremă a SUA a respins joi un recurs introdus de Donald Trump, care îi solicitase să intervină în dosarul documentelor ridicate în vară de la reşedinţa sa din Florida, informează AFP.
Donald Trump, fost președinte SUA
Aşa cum obişnuieşte, Curtea Supremă, care a fost profund revizuită de fostul preşedinte republican, nu şi-a justificat decizia.
Deşi numără şase magistraţi conservatori din totalul celor nouă, inclusiv trei numiţi de fostul preşedinte republican, Curtea nu i-a dat acestuia mereu câştig de cauză, inclusiv prin refuzul de a-l sprijini în cruciada sa post-electorală.
Pe 4 octombrie, miliardarul adresase un recurs în urgenţă pentru ca niciunul dintre cele 11.000 de documente ridicate de la locuinţa sa din Mar-a-Lago să nu scape expertului independent responsabil cu evaluarea lor. Donald Trump contesta astfel o decizie a unei curţi de apel care împiedica accesul acestui expert la aproximativ o sută de documente clasificate drept confidenţiale.
Când a părăsit puterea în ianuarie 2021, Donald Trump a luat cu sine cutii întregi cu documente. Însă o lege din 1978 obligă toţi preşedinţii să predea arhivelor naţionale toate e-mailurile, scrisorile şi alte documente de lucru.
Pe 8 august, ofiţeri ai poliţiei federale au efectuat o percheziţie fără precedent a locuinţei sale pe baza unui mandat pentru "reţinerea de documente clasificate" şi "obstrucţionarea unei anchete federale", confiscând aproximativ 30 de cutii.
De atunci, Donald Trump, care cochetează cu ideea de a candida pentru un nou mandat de preşedinte în 2024, declară că este persecutat politic şi dă asigurări că documentele confiscate sunt personale sau desecretizate.
Totodată, Donald Trump are deschis un proces civil în justiţia new-yorkeză, care îl acuză că a manipulat valoarea activelor grupului său pentru a obţine împrumuturi mai avantajoase sau pentru a-şi reduce impozitele.
Casa lui Donald Trump, de la Mar-a-Lago, Florida, de unde au fost ridicate mai multe documente secrete, este un „magnet pentru spioni străini”, avertizau foști ofițeri de informații luna trecută.
Sursa: adevarul.ro