SUA creşte presiunea asupra Rusiei şi anunţă noi sancţiuni pentru statele care ajută „maşina de război a Kremlinului”

SUA creşte presiunea asupra Rusiei şi anunţă noi sancţiuni pentru statele care ajută „maşina de război a Kremlinului”

Un înalt oficial american a anunţat marţi că Guvernul SUA intenţionează să stabilească un nou pachet de sancţiuni împotriva statelor şi companiilor, fie ele şi terţe”, care livrează armament Rusiei.

Janet Yellen anunţă un nou pachet de sancţiuni, menit să pună capăt războiului. Foto EPA-EFE

Janet Yellen anunţă un nou pachet de sancţiuni, menit să pună capăt războiului. Foto EPA-EFE

Marţi, Janet Yellen , secretarul american al Trezoreriei, a declarat că până săptămâna viitoare executivul SUA ar putea avea definitivat un nou pachet de sancţiuni împotriva ţărilor şi companiilor ce facilitează furnizarea de material militar Moscovei, informează Agerpres .

„Continuăm să acţionăm împotriva eludării sancţiunilor ruseşti şi, de săptămâna viitoare, vom introduce noi sancţiuni dure împotriva celor care facilitează maşina de război a Kremlinului, inclusiv intermediari din ţări terţe care furnizează Rusiei materiale critice pentru armata sa”, a declarat Janet Yellen.

Declaraţiile sale vin în contextul în care, pe parcursul acestei săptămâni, la Washington, au loc reuniunile anuale ale Fondului Monetar Internaţional ( FMI ) şi Băncii Mondiale (BM), la care participă lideri financiari din întreaga lume.

Noile sancţiuni fac parte dintr-o serie de măsuri adoptate de Washington în ultimele luni pentru a împiedica forţele armate ruse să aibă acces la tehnologie şi armament pentru războiul din Ucraina.

După invazia Rusiei în Ucraina, Statele Unite a colaborat cu Uniunea Europeană şi ţări aliate, cum ar fi Canada, pentru a impune sancţiuni menite să izoleze economia rusă de piaţa financiară internaţională, printre măsurile prevăzute fiind excluderea băncilor ruse din sistemul internaţional de comunicaţii interbancare SWIFT, precum şi sancţiuni care au vizat sectorul energetic.

În ultimele luni, Washingtonul şi aliaţii săi şi-au intensificat sancţiunile asupra a ceea ce ei numesc „maşinăria de război” a Rusiei, cu restricţii, de exemplu, la exportul de produse ce pot fi folosite în scopuri civile şi militare.

Pentru a evita sancţiunile occidentale, Rusia a găsit noi căi de a obţinere astfel de materiale prin intermediul unor ţări precum China, India, Malaezia sau Thailanda.

Potrivit Washingtonului, Kremlinul a apelat la ţări precum Coreea de Nord şi Iran pentru a cumpăra arme, inclusiv muniţie şi drone.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE Referendumul pentru integrarea europeană și modificarea Constituției Republicii Moldova a trecut! / Maia Sandu conduce cu 42% în primul tur al prez…

2 Ce poveste ascundea sicriul de zinc descoperit în București în primăvară

3 Discursul unei femei simple din Republica Moldova care îi pune la colț pe rusofili. Tudor Chirilă: „Cel mai bun monolog de anul ǎsta!”

4 Un nou fenomen / „Damele de control” care testează loialitatea bărbaților. Femeile sunt plătite de cliente care vor să vadă dacă partenerii le înșală

5 Surpriză de proporții! / Un expert în rachete nord-coreean a ajutat armata Rusiei să-şi sincronizeze atacurile