SUA: Congresul a evitat paralizia statului federal

SUA: Congresul a evitat paralizia statului federal

Congresul american a evitat joi in extremis paralizia serviciilor federale, dar alte câteva fronturi ameninţă în continuare preşedinţia lui Joe Biden, care încearcă să unească trupele democrate, implicate într-un război fratricid legat de uriaşele sale proiecte de investiţii şi reforme, notează AFP.

Cu 254 voturi pentru şi 175 contra, Camera Reprezentanţilor a aprobat o lege a finanţelor care prelungeşte bugetul actual până la 3 decembrie, adoptată anterior de Senat cu o majoritate confortabilă.

Preşedintele democrat Joe Biden urma să o promulge înainte de miezul nopţii pentru a evita tăierea bruscă a fondurilor pentru serviciile statului federal.

Acum, după ce ameninţarea acestei paralizii bugetare, numită "shutndown", a fost îndepărtată, parlamentarii trebuie să abordeze imediat o ameninţare financiară teribilă: riscul ca Statele Unite să nu-şi mai poată onora plăţile cu începere de la 18 octombrie, dacă plafonul datoriei ţării nu este ridicat sau suspendat până atunci.

O incapacitate de plată a primei puteri mondiale, fără precedent, ar provoca un seism financiar global.

Conştienţi de pericol, republicanii şi democraţii nu se pot pune, totuşi, de acord cu privire la modul de a-l evita.

Într-un Congres profund divizat, subiectul a devenit extrem de politic, întrucât opoziţia a legat datoria de un plan istoric al lui Joe Biden, care prevede 3.500 de miliarde de dolari pentru a reforma în profunzime ţesutul social al Statelor Unite şi a investi masiv în lupta împotriva schimbărilor climatice.

O nebunie exorbitantă, denunţă republicanii, care, prin urmare, refuză total să participe direct sau indirect la orice măsură menită să ridice plafonul datoriei.

Or, ei dispun de o minoritate de blocaj în Senat.

Republicanii îi îndeamnă pe democraţi să angajeze o manevră parlamentară care să le permită să îl aprobe doar cu o majoritate restrânsă.

Mult prea "riscant", spun liderii democraţi, pentru că necesită prea mult timp, în timp ce parlamentarii au mai puţin de trei săptămâni pentru a evita o incapacitate de plată.

Ei au subliniat că doar o mică parte din această datorie a fost acumulată sub mandatul lui Joe Biden, ajuns la Casa Albă în ianuarie. Este de fapt plata "cardurilor de credit" ale lui Donald Trump, insistă democraţii, şi ale preşedinţilor anteriori.

Aşa că fac apel la republicani să coopereze, dar, deocamdată, nu se întrevede nicio ieşire, mai scrie AFP. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”