SUA: Comisia de Informații a Senatului afirmă că nu dispune de nicio dovadă a unei puneri sub ascultare a lui Trump

SUA: Comisia de Informații a Senatului afirmă că nu dispune de nicio dovadă a unei puneri sub ascultare a lui Trump

Comisia de Informații a Senatului american a precizat joi că nu dispune de nicio dovadă care să susțină acuzațiile președintelui Donald Trump potrivit cărora predecesorul său Barack Obama l-ar fi pus sub ascultare, transmite AFP.

"Având în vedere informațiile aflate la dispoziția noastră, nu vedem niciun indiciu conform căruia Trump Tower a făcut obiectul unei supravegheri de către o entitate a guvernului Statelor Unite înainte sau după ziua alegerilor din 2016", au scris, într-un comunicat, republicanul Richard Burr, președintele comisiei, și democratul Mark Warner, vicepreședintele acesteia.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a asigurat în cadrul conferinței sale zilnice de presă că președintele "își menține" acuzațiile.

Precizarea de joi din Senatul Statelor Unite vine după una similară făcută miercuri de congresmeni americani specializați în problemele serviciilor de informații, care au afirmat de asemenea că nu dispun de probe susținând acuzațiile de punere sub ascultare formulate de președintele american, Donald Trump, la adresa predecesorului său Barack Obama.

"Nu dispunem de nicio dovadă că s-a întâmplat așa ceva", a declarat Devin Nunes, președintele republican al Comisiei pentru serviciile de informații a Camerei Reprezentanților, care anchetează în legătură cu presupusa implicare a Rusiei în campania pentru prezidențialele din Statele Unite.

Pe baza discuțiilor purtate despre acest dosar, Devin Nunes a afirmat că nu consideră că "a fost pusă sub ascultare" reședința lui Donald Trump la New York în perioada respectivă, Trump Tower.

"Nu am văzut până în prezent nicio dovadă care să sprijine afirmațiile președintelui Trump, potrivit cărora el și apropiații săi au fost puși sub ascultare la Trump Tower" de către Barack Obama, a subliniat liderul democraților din aceeași comisie, Adam Schiff, în cursul unei conferințe de presă comune.

La 4 martie, într-o serie de mesaje pe Twitter, Donald Trump l-a acuzat pe Barack Obama că a dispus interceptarea convorbirilor sale telefonice înainte de alegerile de la 8 noiembrie.

"Cât de jos s-a coborât președintele Obama să îmi intercepteze telefoanele în timpul foarte sacrului proces electoral. Asta e Nixon/Watergate", a comentat el, adăugând că predecesorul său este un "tip rău (sau bolnav)".

Acuzațiile sale au ridicat semne de întrebare, deoarece în calitate de președinte Donald Trump are acces la informații clasificate care ar fi putut veni în sprijinul afirmațiilor sale.

Donald Trump a lansat aceste acuzații după publicarea de către presa conservatoare a unor afirmații similare, sugerând că președintele s-a inspirat de la respectivele media — ceea ce Casa Albă nu a dezmințit niciodată.

"Mă îngrijorează mult că președintele poate lansa o asemenea acuzație fără fundament", a adăugat Adam Schiff.

Cei doi congresmeni au precizat că nu se așteaptă ca directorul FBI, James Comey, care urmează să fie audiat luni în fața comisiei lor, să aducă vreo dovadă în acest sens.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Anda Badea)


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”