SUA: China și-a mărit semnificativ arsenalul nuclear în ultimul an

SUA: China și-a mărit semnificativ arsenalul nuclear în ultimul an

Oficialii americani susțin că, în ultimul an, China și-a mărit semnificativ arsenalul nuclear, deținând în prezent aproximativ 500 de focoase nucleare operaționale. Raportul, publicat de Pentagon, a dezvăluit, de asemenea, intenția Chinei de a-și dubla arsenalul nuclear la peste 1.000 de focoase până în anul 2030. În ciuda acestei creșteri, China și-a reafirmat angajamentul față de politica „fără primul atac”.

Obiectivul Chinei este de a-și crește numărul de focoase nucleare la 1.000 până în 2030

Obiectivul Chinei este de a-și crește numărul de focoase nucleare la 1.000 până în 2030

Această expansiune, deși depășește previziunile anterioare, lasă totuși arsenalul nuclear al Chinei în urma celui al Rusiei și al Statelor Unite. Potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm, Rusia deține un arsenal nuclear de aproximativ 5 889 de focoase, în timp ce Statele Unite au 5 244 de focoase nucleare.

Președintele Xi Jinping, de la venirea sa la putere în 2012, a lucrat în mod activ la modernizarea forțelor armate ale Chinei, cu scopul de a stabili o "armată de clasă mondială" până în 2049. Raportul Pentagonului subliniază că eforturile actuale ale Chinei de a-și extinde capacitățile nucleare sunt fără precedent ca amploare și complexitate.

Planul de „contraatac”

Oficialii americani și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea, sugerând că China ar fi finalizat construcția a trei noi grupuri de situri de rachete în 2022, inclusiv aproximativ 300 de noi silozuri de rachete balistice intercontinentale (ICBM). ICBM-urile sunt rachete balistice cu o rază de acțiune de peste 5.500 km (3.400 mile). În plus, raportul american a evidențiat aspirațiile Chinei de a dezvolta ICBM-uri capabile să amenințe cu lovituri convenționale împotriva unor ținte din SUA continentale, Hawaii și Alaska.

În ciuda acestei extinderi, raportul subliniază că strategia nucleară a Chinei rămâne centrată pe „descurajare” împotriva primului atac al inamicului, cu un plan de „contraatac” în cazul în care descurajarea eșuează.

Comentând raportul, experții sugerează că, deși rata de creștere a arsenalului nuclear al Chinei poate fi mai mare decât se aștepta, nu este considerată excepțional de alarmantă. China pare să se îndrepte puțin mai repede decât se estimase anterior către obiectivul său de 1.000 de focoase.

În plus, evoluții precum rachetele hipersonice influențează China să își reconsidere politica de al doilea atac, ceea ce face necesară extinderea arsenalului său nuclear.

Presiuni diplomatice în creștere

Raportul Pentagonului subliniază, de asemenea, că Beijingul a intensificat presiunea diplomatică, politică și militară împotriva Taiwanului în ultimele luni. Se pare că președintele Xi a dat instrucțiuni oficialilor din domeniul apărării să sporească capacitățile militare pentru o potențială recucerire forțată a insulei până în 2027.

Acest lucru a fost însoțit de o serie de survoluri ale Taiwanului cu rachete balistice, de incursiuni sporite în spațiul aerian și de exerciții militare în apropierea insulei, după cum se menționează în raportul Pentagonului.

Aceste constatări vin într-un moment în care relațiile diplomatice dintre China și Statele Unite sunt la un nivel scăzut. Washingtonul a acuzat recent piloții forțelor aeriene chineze că au efectuat numeroase manevre "coercitive și riscante" împotriva avioanelor militare americane în spațiul aerian internațional deasupra Pacificului, 180 de astfel de incidente fiind raportate din toamna anului 2021.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…