SUA cer Arabiei Saudite să-i judece în mod 'corect și transparent' pe cei arestați în campania anticorupție
Washingtonul a cerut miercuri Arabiei Saudite ca procesele împotriva celor acuzați de corupție să fie 'corecte și transparente', după campania în care au fost arestați zeci de prinți, politicieni și oameni de afaceri saudiți, campanie considerată însă de unele media ca fiind una de epurare politică.
'Solicităm în continuare autorităților saudite să trimită în fața justiției persoanele despre care cred că au fost funcționari corupți (...) Sperăm că o vor face într-un mod corect și transparent. Cerem guvernului Arabiei Saudite să procedeze în acest mod', a declarat miercuri, potrivit agenției EFE, purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Stat, Heather Nauert, răspunzând unei întrebări pe acest subiect.
Începând de sâmbătă noaptea au fost arestați sub acuzația generică de corupție zeci de membri ai familiei regale, prinți, politicieni și oameni de afaceri saudiți, o operațiune executată de un organism creat ad-hoc și condus de prințul moștenitor Mohammad bin Salman, care a acaparat tot mai multe sfere ale puterii de când a fost desemnat de regele Salman succesor la tron, în luna iunie.
'Consideră Departamentul american de Stat că Arabia Saudită desfășoară acțiuni împotriva corupției, inclusiv arestările de la sfârșitul săptămânii, în mod corect și transparent?', a insistat un ziarist prezent la briefingul de presă susținut de purtătoarea de cuvânt a diplomației americane.
'Pot doar să amintesc ce a spus guvernul saudit. Au explicat că acești funcționari sunt vinovați de anumite fapte de corupție. Nu voi merge dincolo de ce a spus guvernul saudit', a răspuns Heather Nauert. 'Continuăm să urmărim situația. Ne-au asigurat că orice proces se va desfășura în mod corect și transparent și sperăm că așa va fi', a completat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, care a amintit de mai multe ori 'relația bună și de lungă durată' între SUA și Arabia Saudită.
Lista celor arestați nu a fost încă publicată oficial, dar conform presei ea ar cuprinde deocamdată circa 50 de persoane, printre care 11 prinți, 4 dintre ei fiind miniștri.
Regimul saudit pare să mizeze în această campanie și pe sprijinul populației, în special a celei tinere (70% din populație are sub 30 de ani), mai ales că operațiunea declarată ca fiind una împotriva corupției survine într-o perioadă marcată de creșteri de taxe și prețuri.
Un sprijin a venit și din partea președintelui SUA, Donald Trump, care a spus că cei arestați în Arabia Saudită 'mulgeau' țara de bani.
AGERPRES