SUA: Câteva zeci de foşti senatori americani îşi exprimă îngrijorarea privind o posibilă 'criză constituţională'
Un număr de 44 de foşti senatori americani democraţi şi republicani au avertizat luni în privinţa ameninţărilor care planează în opinia lor asupra democraţiei în SUA şi şi-au exprimat îngrijorarea privind o posibilă "criză constituţională", relatează AFP.
"Împărtăşim părerea că intrăm într-o perioadă periculoasă şi simţim că avem datoria să evocăm ameninţările care planează asupra statului de drept, a Constituţiei, a instituţiilor noastre guvernamentale şi a securităţii naţionale", au scris foştii congresmeni într-un articol publicat luni în Washington Post.
Cei 44 foşti senatori, printre atât democraţi cât şi republicani, descriu situaţia ca o criză constituţională.
În contextul în care procurorul special Robert Mueller îşi continuă ancheta privind suspiciunile de colaborare a echipei de campanie a lui Donald Trump cu Rusia în timpul alegerilor prezidenţiale din 2016 şi în care o Cameră a Reprezentanţilor în majoritate democrată se pregăteşte să lanseze noi investigaţii după reînceperea activităţii parlamentare, în luna ianuarie, evenimentele anunţă o perioadă politică periculoasă, potrivit foştilor senatori.
"Suntem într-un punct de inflexiune unde principiile fundamentale ale democraţiei noastre şi interesele noastre de securitate naţională sunt în joc şi unde respectarea statului de drept şi capacitatea instituţiilor noastre de a lucra liber şi independent trebuie să fie menţinute", avertizează foştii legislatori americani.
"În alte momente critice ale istoriei noastre, când crize constituţionale ne-au ameninţat fundaţiile, Senatul este acela care a luat apărarea democraţiei noastre. Astăzi este unul dintre aceste momente", au afirmat ei în articolul comun.
Grupul a făcut apel la actualii şi viitorii membri ai Senatului american să se asigure că "logicile partizane şi interesele individuale nu înlocuiesc interesul naţional".
Potrivit semnatarilor articolului, modul în care membrii Congresului vor gestiona criza va determina capacitatea naţiunii de a face faţă primei implicări a unui preşedinte american în exerciţiu într-un delict.
Donald Trump a fost implicat direct în plăţi către două femei în timpul campaniei sale din 2016 pentru ca ele să păstreze tăcerea asupra legăturii pe care susţineau că au avut-o cu el. Potrivit procurorilor, aceste plăţi ar fi constituit o tentativă de a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale.AGERPRES