SUA: Casa Albă aprobă eliberarea a trei deţinuţi de la Guantanamo

SUA: Casa Albă aprobă eliberarea a trei deţinuţi de la Guantanamo

Trei dintre cei 40 de prizonieri deţinuţi în continuare la baza militară americană de la Guantanamo şi-au văzut eliberarea aprobată de o comisie de la Casa Albă, a afirmat marţi avocata unuia dintre cei trei indivizi, o premieră pentru administraţia Biden, notează AFP.

Printre cei trei deţinuţi se află pakistanezul Saifullah Paracha care, la 73 de ani, este cel mai vechi prizonier actual de la Guantanamo, la aproape două decenii după ce Statele Unite au arestat sute de suspecţi în urma atacurilor de la 11 septembrie 2001.

Ceilalţi doi prizonieri sunt Abdul Rabbani, 54 de ani, de asemenea, de naţionalitate pakistaneză, şi Uthman Abdul al-Rahim Uthman, 40 de ani, originar din Yemen.

"Astăzi nu este o zi obişnuită. Saifullah Paracha - 73 de ani, dintre care 17 petrecuţi pe nedrept în detenţie - se va întoarce acasă", a scris pe Twitter avocata sa, Shelby Sullivan-Bennis.

Avocata a confirmat că eliberarea celor trei deţinuţi a fost aprobată luni de o comisie specială a Casei Albe.

Potrivit acesteia, eliberarea lor nu va avea loc mai devreme de o lună şi va depinde de acordurile care vor fi încheiate cu ţările lor de destinaţie.

Pakistanul s-a declarat deja deschis să-i primească pe cetăţenii săi deţinuţi la Guantanamo. Dar transferul prizonierilor yemeniţi se dovedeşte deosebit de complicat, dată fiind situaţia de securitate din această ţară din Golf, pradă de mai mulţi ani unui conflict armat.

La fel ca majoritatea deţinuţilor de la Guantanamo, niciunul dintre cei trei bărbaţi nu fusese inculpat oficial pentru vreun capăt de acuzare.

Saifullah Paracha a fost un om de afaceri cu studii în Statele Unite şi deţinea o afacere de import-export aprovizionând importanţi comercianţi cu amănuntul din SUA înainte de răpirea şi arestarea sa din Thailanda în 2003. El a fost acuzat că a ajutat la finanţarea Al-Qaida, organizaţia teroristă responsabilă pentru atacurile de la 11 septembrie.

Deţinut fără punere sub acuzare de atunci, el şi-a revendicat nevinovăţia şi şi-a mărturisit dragostea pentru Statele Unite.

Alţi şase prizonieri îşi văzuseră eliberarea deja aprobată, dintre care cinci înainte ca Donald Trump să ajungă la Casa Albă în 2017. Odată preşedinte, omul de afaceri republican a oprit procesul de eliberare a acestor deţinuţi.

Joe Biden se confruntă cu presiuni pentru eliberarea deţinuţilor care nu au fost puşi sub acuzare şi pentru judecarea celor acuzaţi de legături cu Al-Qaida.

Închisoarea Guantanamo, situată pe teritoriu american în insula Cuba, a avut la apogeul activităţii sale circa 800 de prizonieri. Printre restul de 40 se află câţiva indivizi acuzaţi că au participat activ la pregătirea şi executarea atacurilor de la 11 septembrie, precum şi a altor atentate comise de Al-Qaida. AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!