SUA: Camera Reprezentanţilor a adoptat proiectul de lege privind reforma poliţiei
Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat miercuri o lege privind o reformă cuprinzătoare a forţelor de ordine, la peste nouă luni de la moartea afro-americanului George Floyd în timp ce era imobilizat într-o intervenţie a poliţiştilor la Minneapolis şi cu cinci zile înaintea începerii procesului în acest dosar, relatează Reuters, AFP şi dpa.
Botezată după numele bărbatului mort în mai anul trecut, la Minneapolis, ''Legea Floyd'' a fost adoptată cu 220 de voturi pentru şi 212 voturi împotrivă. Un singur ales republican a susţinut textul, iar doi democraţi au votat împotrivă.
Textul fusese deja adoptat în luna iunie 2020 în camera inferioară a Congresului, cu majoritate democrată, dar rămăsese blocat la Senat, unde republicanii au fost majoritari până în ianuarie acest an. Adoptarea legii în Senat, unde republicanii păstrează o minoritate de blocaj, rămâne însă incertă.
Noua lege prevede, printre altele, că guvernul federal trebuie să încurajeze interzicerea mişcărilor de asfixiere şi de blocare a carotidei în timpul operaţiunilor poliţiei. George Floyd a decedat în 25 mai, la Minneapolis, după aproape nouă minute în care un ofiţer de poliţie alb a încercat să îl imobilizeze presându-l cu genunchiul pe gât.
Textul stipulează, între altele, limitarea transferurilor militare către forţele de ordine şi crearea unui registru naţional al poliţiştilor destituiţi pentru comiterea unor abuzuri. De asemenea, este prevăzută reducerea gradului de imunitate de care se bucură poliţiştii în cazul unor procese civile în justiţie.
Pentru infracţiunile legate de droguri, este prevăzută încetarea mandatelor de percheziţie care le permit poliţiştilor să intre fără somaţie în domiciliile suspecţilor. Acesta a fost cazul Breonnei Taylor, o tânără infirmieră de culoare, împuşcată în martie anul trecut în propriul apartament.
Noua lege este susţinută de preşedintele democrat Joe Biden. ''Nu putem reconstrui încrederea dacă nu îi tragem la răspundere pe ofiţerii de poliţie pentru abuzuri de putere şi nu combatem comportamentul greşit sistemic - şi rasismul sistemic - în departamentele de poliţie'', indică o declaraţie a Casei Albe. AGERPRES