SUA blochează noi importuri de bumbac din China pe motiv că ar proveni din "munca forţată" a uigurilor

SUA blochează noi importuri de bumbac din China pe motiv că ar proveni din "munca forţată" a uigurilor

Statele Unite au anunţat o nouă măsură împotriva importurilor de bumbac originare din regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei şi provenite, în opinia Washingtonului, de la "munca forţată" a minorităţii musulmane uigure, relatează AFP.

Uigurii constituie principalul grup etnic din Xinjiang, un teritoriu imens care are frontiere comune cu Afganistanul şi Pakistanul.

Serviciile vamale americane pot de acum să confişte transporturile de mărfuri cu bumbac provenite de la Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC), conform unui comunicat transmis miercuri de Departamentul de Securitate Internă.

XPCC, o importantă entitate economică şi semi-militară din Xinjiang, este vizată de la sfârşitul lunii august de sancţiuni din partea Trezoreriei SUA.

Este a şasea acţiune desfăşurată de serviciile vamale americane în ultimele trei luni pentru a bloca mărfuri provenite din "munca forţată" din Xinjiang, conform comunicatului.

SUA au adoptat deja la mijlocul lui septembrie cinci decrete şi au blocat importarea unei serii de bunuri originare din Xinjiang, printre care bumbac şi textilă, produse pentru păr şi componente IT, acuzând Beijingul că le-a impus uigurilor "muncă forţată".

"Încălcările asupra drepturilor omului comise de guvernul comunist chinez nu vor fi tolerate de preşedintele (Donald) Trump şi de poporul american", a subliniat Ken Cuccinelli, secretar adjunct al Securităţii Interne, citat în comunicat.

"Departamentul de Securitate Internă ia iniţiativa de a aplica legile noastre şi de a garanta că cei care încalcă drepturile omului, inclusiv companii americane, nu sunt lăsaţi să ne manipuleze sistemul pentru a profita de munca forţată", a adăugat el.

Beijingul a spus joi că este vorba de "informaţii mincinoase" şi a negat existenţa muncii forţate în Xinjiang.

Locuitorii din regiune "îşi aleg meseria cum doresc", a afirmat în faţa presei o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze, Hua Chunying.

Ea a criticat măsurile luate de Washington, spunând că ele urmăresc "să atace companii chineze şi să frâneze dezvoltarea Chinei".

Mult timp afectată de atentate sângeroase atribuite uigurilor, regiunea Xinjiang este supusă unui control strict în numele luptei împotriva terorismului.

Peste un milion de persoane, în principal musulmani, au fost internate în "lagăre" din această regiune, acuză organizaţiile de apărare a drepturilor omului.

China afirmă în schimb că este vorba de "centre de formare profesională", care au ca scop să ajute populaţia să găsească un loc de muncă şi să se îndepărteze astfel de extremismul religios.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”