SUA: Biden îşi pune în joc credibilitatea politică pentru adoptarea unei vaste reforme electorale
Preşedintele american Joe Biden s-a angajat marţi, într-un discurs cu puternică încărcătură simbolică şi asumându-şi mari riscuri politice, să 'dinamiteze', dacă va fi nevoie, regulile parlamentare spre a proteja accesul la vot al afro-americanilor, ameninţat de facto în mai multe state conservatoare, relatează AFP.
'Sunt două luni de când am discuţii discrete cu membrii Congresului. M-am săturat să tac' în faţa blocajului făcut de opoziţia republicană celor două proiecte cruciale de reformă electorală, a declarat preşedintele în statul Georgia, pe care l-a numit 'leagănul' luptei pentru drepturi civice.
'Pentru a proteja democraţia, susţin o schimbare a regulilor Senatului, cu orice preţ, pentru a împiedica o minoritate de senatori să blocheze progresele privind accesul la dreptul de vot', a spus Biden, într-un discurs virulent şi încărcat de referinţe istorice.
După ce săptămâna trecută a ţinut la Capitoliu o pledoarie pentru democraţie, preşedintele a ridicat şi mai mult miza simbolică marţi.
În Georgia, fost stat sclavagist, emblematic pentru luptele din trecut şi prezent împotriva discriminării rasiale, el şi-a început vizita printr-o întâlnire cu copiii lui Martin Luther King, apoi printr-o reculegere la mormântul acestei figuri emblematice a mişcării pentru drepturi civice.
Vorbind despre 'un punct de cotitură' pentru Statele Unite, preşedintele a spus că 'fiecare membru al Senatului va fi judecat de Istorie'.
'Istoria nu a fost indulgentă niciodată faţă de cei care s-au plasat de partea restrângerii accesului la vot. Nici faţă de cei care s-au pus de partea subminării alegerilor', a avertizat Biden, într-un discurs în faţa studenţilor unor universităţi cu legături istorice cu comunitatea afro-americană.
El vrea armonizarea la nivel federal a condiţiilor în care votează americanii, începând cu înscrierea în registrele electorale şi până la numărarea voturilor, trecând prin votul prin corespondenţă sau verificarea identităţii.
Aceştia sunt şi parametri pe care mai multe state din sud, inclusiv Georgia, i-au modificat, cu argumentul creşterii securităţii votului.
În realitate, aceste reforme complică accesul la urne al minorităţilor şi mai ales al afro-americanilor - care votează majoritar pentru democraţi -, şi întăresc controlul autorităţilor locale asupra operaţiunilor de votare.
Joe Biden le-a calificat marţi drept legi 'Jim Crow 2.0', cu referire la legile zise 'Jim Crow', care au legiferat segregarea rasială în statele americane din sud după războiul de secesiune.
Foto: (c) ERIK S. LESSER/EPA
'Obiectivul fostului preşedinte şi al aliaţilor lui era să descalifice pe oricine votează contra lor. Pur şi simplu. Faptele nu vor mai valora nimic. Votul vostru nu va mai valora nimic', a avertizat preşedintele democrat, decis să-l atace frontal pe Donald Trump şi afirmaţiile sale nedovedite privind o fraudă masivă la ultimul scrutin prezidenţial.
Joe Biden vrea ca Senatul să riposteze adoptând 'John Lewis Voting Rights Advancement Act' şi 'Freedom to vote Act', cu preţul de a dinamita 'regula filibuster-ului'.
Această regulă pretinde ca Senatul să strângă o majoritate întărită de 60 de voturi din 100 pentru a supune la vot majoritatea textelor. Însă democraţii (care au 51 de voturi în Senat, incluzându-l pe cel al vicepreşedintei Kamala Harris, faţă de 50 ale republicanilor) pot trece în forţă şi vota cu majoritate simplă.
Renunţarea la filibuster - o regulă menită să favorizeze dialogul între cele două partide - este criticată vehement de opoziţia conservatoare, dar îi pune în dificultate şi pe unii democraţi, care consideră că ea trebuie păstrată.
Joe Biden, fost senator ataşat tradiţiilor parlamentare, a ezitat mult timp să sprijine o adoptare în forţă în Senat.
Acum însă, ajuns impopular, are nevoie să dea un nou suflu mandatului său înaintea alegerilor legislative din toamnă care l-ar putea costa majoritatea în Congres, scrie sursa citată.
Activiştii pentru drepturi civice îl urmăresc cu atenţie. 'Preşedintele Biden a ţinut, cu siguranţă, un discurs vibrant astăzi, dar este timpul ca această administraţie să-şi susţină vorbele cu fapte', a reacţionat Derrick Johnson, preşedintele NAACP, asociaţie de apărare a drepturilor civice. AGERPRES