SUA: Biden critică decizia Curţii Supreme privind avortul, spunând că provoacă haos
Preşedintele Joe Biden a criticat joi refuzul Curţii Supreme a SUA de a bloca o lege restrictivă din Texas privind avortul, spunând că este "un atac fără precedent la adresa drepturilor constituţionale ale femeilor", informează AFP.
Decizia înaltei instanţe, luată în cursul nopţii, "provoacă un haos neconstituţional" şi "insultă statul de drept", precizează el într-un comunicat dur.
"Impactul deciziei de noaptea trecută va fi imediat şi cere un răspuns imediat", a subliniat el, ordonând ca administraţia sa să găsească "măsuri pentru a garanta că femeile din Texas au acces la avorturi în securitate şi legalitate" şi pentru a proteja clinicile şi medicii de potenţiale procese.
Legea din Texas, care interzice avorturile odată ce sunt depistate bătăi de inimă ale embrionului, "atât de extremă, încât nu prevede excepţie în caz de viol sau de incest", a mai subliniat liderul de la Casa Albă.
În plus, ea "le conferă puterea unor simpli cetăţeni de a da în judecată personalul din sănătate sau pe apropiaţii femeilor care îşi exercită dreptul de a alege" dacă să continue sau nu o sarcină, a spus el.
"Persoane complet străine vor putea să se amestece în cele mai intime şi personale decizii legate de sănătate cu care se confruntă femeile", şi-a mai exprimat regretul Biden.
În plus, potrivit preşedintelui american, legea "le stimulează să facă asta prin promisiunea unei sume de 10.000 de dolari dacă ele câştigă în justiţie".
"În loc să se folosească de autoritatea sa supremă pentru a garanta că justiţia se face cu echitate, cea mai înaltă instanţă a ţării va lăsa milioane de femei din Texas (...) să sufere în timp ce tribunalele analizează complexităţile procedurale" ale acestui dosar, a mai declarat liderul de la Casa Albă.
Curtea Supremă a SUA, profund remaniată de fostul preşedinte american Donald Trump, a dat joi cea mai dură lovitură dreptului la avort în ultima aproape jumătate de secol , refuzând să blocheze o lege din Texas care interzice majoritatea întreruperilor de sarcină, chiar şi în caz de incest sau de viol.
Curtea Supremă, care a recunoscut în 1973 drepturilor femeilor americane la avort, a fost sesizată de urgenţă de mai multe asociaţii de planning familial pentru a împiedica intrarea în vigoare, miercuri, a acestei legi extrem de restrictive.
Ea a recunoscut în cele din urmă, la 24 de ore după termen, existenţa "unor chestiuni serioase privind constituţionalitatea legii", dar a invocat "chestiuni de procedură complexe şi noi" pentru a o lăsa în vigoare atât timp cât procedura continuă.
Decizia a fost luată cu o majoritate de doar cinci din nouă magistraţi, dintre care trei au fost aleşi de preşedintele Trump.AGERPRES