SUA: Biden amână majorarea numărului de refugiaţi admişi

SUA: Biden amână majorarea numărului de refugiaţi admişi

Preşedintele american, Joe Biden, a amânat vineri planul de creştere semnificativă a numărului de refugiaţi admişi în Statele Unite şi anul acesta va păstra plafonul istoric scăzut de 15.000 de persoane stabilit de Donald Trump, suscitând critici acerbe în rândul taberei sale democrate, notează AFP.

Joe Biden afirmase că doreşte să admită până la 60.000 de persoane în anul bugetar curent (care se încheie la 30 septembrie), înainte de a ridica plafonul la 125.000 în anul bugetar următor - o multiplicare cu opt comparativ cu cifrele moştenite de la predecesorul său republican.

Această promisiune face parte din dorinţa sa declarată de a se reconecta cu o politică migratorie "umană" pentru a întoarce pagina restricţiilor anti-migranţi din anii Trump.

Dar guvernul american se confruntă şi cu o criză la frontiera mexicană, cu sosirea a mii de migranţi. Opoziţia republicană îl acuză pe Joe Biden că este responsabil pentru "invitaţia" lansată indirect migranţilor.

În cele din urmă, liderul de la Casa Albă a decis să confirme cota stabilită de fostul preşedinte pentru acest an, din cauza necesităţii de "a reconstrui" programul de admitere a refugiaţilor, a anunţat pe Twitter consilierul său pentru securitate naţională, Jake Sullivan.


Acest program se referă doar la refugiaţii selectaţi de agenţiile americane de securitate şi informaţii din taberele ONU din întreaga lume pentru a fi instalaţi în Statele Unite, în principal printre cei mai vulnerabili, cum ar fi persoanele în vârstă, cu dizabilităţi sau văduvele.

Sistemul a fost lăsat de guvernul anterior "într-o formă mai rea decât am crezut", "necesitând o revizuire majoră pentru a atinge obiectivele pe care ni le-am stabilit", a explicat un responsabil american sub protecţia anonimatului.

Acest lucru "ne va permite să primim mult mai mulţi refugiaţi în anii următori", a adăugat el, fără a intra în detalii.

Obiectivul de 125.000 de refugiaţi admişi din anul bugetar următor, promisiunea emblematică a candidatului Biden, nu a fost pus la îndoială, dar nici nu a fost reafirmat în mod explicit vineri.

"Vom utiliza cele 15.000 de locuri prevăzute de noile reglementări şi vom lucra cu Congresul pentru a creşte numărul de admisii şi pentru a ajunge la cifrele la care ne-am angajat", a spus Jake Sullivan.

Celălalt responsabil american a precizat, la rândul său, că aceste locuri au fost deschise către mai multe regiuni decât fusese planificat iniţial de administraţia Trump: 7.000 pentru refugiaţii din Africa, 3.000 din America Latină şi Caraibe, 1.500 din Europa şi Asia Centrală, 1.500 din Orientul Mijlociu şi Asia de Sud şi 1.000 din Asia de Est.

În decizia sa, preşedintele democrat a menţionat că, dacă plafonul de 15.000 de refugiaţi admişi va fi atins înainte de sfârşitul anului bugetar, el ar putea să-l majoreze pentru a primi mai multe persoane.

"Suntem hotărâţi să continuăm majorarea numărului de refugiaţi", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Preşedintele democrat al Comisiei pentru afaceri externe a Senatului, Bob Menendez, a apreciat că numărul de 15.000 de refugiaţi este "teribil de scăzut" şi a deplâns că tergiversările Casei Albe au contribuit la încetinirea repunerii în funcţiune a sistemului. Într-o scrisoare adresată preşedintelui Biden, el a spus că se teme că această situaţie îl va împiedica să-şi îndeplinească obiectivele ambiţioase pentru viitor.

Foto: (c) Anna Moneymaker POOL/EPA


Alţi parlamentari democraţi s-au revoltat, precum reprezentanta stângii Alexandria Ocasio-Cortez, care a denunţat o alegere "absolut inacceptabilă". AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...