SUA au ucis mii de civili afgani fără să fie date în judecată şi să ofere compensaţii
Forţele americane au ucis mii de civili afgani fără să fie date în judecată şi fără să ofere compensaţii familiilor celor omorâţi, denunţă Amnesty International (AI) într-un raport extrem de dur, publicat luni, cu câteva luni înainte de retragerea NATO din această ţară.
SUA au ucis mii de civili afgani fără să fie date în judecată şi să ofere compensaţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului afirmă că a adunat probe care arată "eşecul profund al sistemului judiciar american" şi care "consolidează o cultură a impunităţii" trupelor americane care au omorât civili în Afganistan, ţară în care sunt mobilizate de la îndepărtarea regimului taliban, la sfârşitul lui 2001.
Preşedintele afgan Hamid Karzai a denunţat frecvent victime civile în bombardamente ale Forţei NATO (ISAF), majoritar americană. ISAF răspunde în mod invariabil că ia acuzaţiile în serios şi le anchetează pe fiecare în parte.
Câteva mii de civili au fost omorâţi începând din 2001 încoace, notează Amnesty, care citează mai multe surse, inclusiv rapoarte ONU.
În vederea întocmirii acestui raport, Amnesty afirmă că a intervievat 125 de afgani care deţin informaţii la prima mână despre 16 bombardamente soldate cu victime civile şi că a cules informaţii despre alte aproximativ 100 de bombardamente efectuate începând din 2007 şi până în prezent.
"În urma fiecărui eveniment în care au fost ucişi civili de către forţele americane" şi despre care există "probe solide" în acest sens, americanii ar trebui "să se asigure că suspecţii sunt urmăriţi în justiţie", subliniază Amnesty în raport, intitulat "Left in the dark" ("Lăsaţi în întuneric").
Contactată luni pe tema raportului, Forţa NATO a redirecţionat AFP către Departamentul american al Apărării.
Aproximativ 45.000 de militari străini, dintre care aproximativ 30.000 sunt americani, sunt staţionaţi în prezent în Afganistan, după ce în perioada de vârf, în 2012, numărul lor a fost de 150.000. Misiunea trupelor ISAF este să susţină Guvernul de la Kabul să facă faţă rebeliunii islamiste conduse de către talibani.
Statele Unite intenţionează să lase în această ţară o forţă de aproximativ 10.000 de oameni - în cazul în care se va semna un acord în acest sens cu Guvernul afgan -, după retragerea restului forţelor ISAF la sfârşitul acestui an.
Sursa: mediafax.ro