SUA au trimis către 100 de țări o evaluare a serviciilor de informații privind interferența rusă în alegeri

SUA au trimis către 100 de țări o evaluare a serviciilor de informații privind interferența rusă în alegeri

SUA au publicat vineri o evaluare a serviciilor de informații americane trimisă la peste 100 de țări, care a constatat că Moscova folosește spioni, rețelele de socializare și mass-media de stat rusești pentru a eroda încrederea publicului în integritatea alegerilor democratice din întreaga lume, relatează Reuters.

Rusia a manifestat interes în ingerințe electorale în SUA și în lume FOTO SHUTTERSTOCK

Rusia a manifestat interes în ingerințe electorale în SUA și în lume FOTO SHUTTERSTOCK

„Acesta este un fenomen global. Informațiile noastre indică faptul că înalți oficiali guvernamentali ruși, inclusiv Kremlinul, văd valoarea acestui tip de operațiune de influență și o percep ca fiind eficientă”, se arată în evaluare

Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat, care a informat reporterii sub rezerva anonimatului, a declarat că Rusia a fost încurajată să își intensifice operațiunile de influențare a alegerilor datorită succesului său în amplificarea dezinformării cu privire la alegerile din 2020 din SUA și la pandemia de COVID-19.

„Succesul generează mai mult, iar noi cu siguranță vedem alegerile din SUA ca pe un catalizator", a explicat oficialul.

Ambasada Rusiei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Evaluarea a fost trimisă sub forma unei telegrame a Departamentului de Stat datată miercuri la peste 100 de ambasade americane din cele două Americi, Europa, Asia și Africa în scopul de a fi distribuită guvernelor gazdă, a precizat acesta.

Raportul reprezintă cea mai recentă acțiune a Washingtonului în vederea combaterii a ceea ce, în opinia sa, reprezintă eforturile Moscovei de a "semăna instabilitate" în țările democratice prin prezentarea alegerilor ca fiind "disfuncționale, iar guvernele rezultate ca fiind ilegitime".

Înclusiv SUA sunt vulnerabile

Washingtonul "își recunoaște propria vulnerabilitate la această amenințare", se arată în raport, menționându-se că agențiile de informații americane au constatat că "actorii ruși au răspândit și amplificat informațiile pentru a submina încrederea publicului în alegerile din 2020 din SUA".

Președintele american, democratul Joe Biden, l-a învins în 2020 pe predecesorul său republican, Donald Trump, care refuză să accepte rezultatele, susținând în mod fals că a fost învins din cauza fraudării alegerilor.

Operațiunile concertate ale Rusiei între 2020 și 2022 au urmărit să "submineze încrederea publică în cel puțin 11 alegeri în nouă democrații, inclusiv în Statele Unite", se arată în raport, adăugând că alte 17 au fost vizate de eforturi "mai puțin pronunțate".

Raportul nu a identificat niciuna dintre celelalte țări.

Rețele de influență

Rusia "utilizează atât mecanisme deschise, cât și secrete, inclusiv rețele de influență și proxy-uri gestionate" de serviciile de spionaj rusești, se arată în raport.

Spre exemplu, serviciul de securitate FSB al Rusiei a lucrat în secret pentru a intimida lucrătorii electorali, a organiza proteste în ziua alegerilor și a "sabota votul în străinătate" în alegerile din 2020 dintr-o țară europeană nenumită.

Presa de stat rusă a afirmat în mod deschis că scrutinul ar fi nedemocratic și a "amplificat afirmațiile false de fraudă" înaintea unor runde de alegeri în Asia, Europa, Orientul Mijlociu și America de Sud între 2020 și 2021, se arată în raport.

Rusia a folosit, de asemenea, platformele de socializare și "site-uri proxy" pentru a semăna îndoieli cu privire la integritatea alegerilor, a precizat raportul în care Rusia este calificată drept principalul vinovat" care desfășoară operațiuni pentru a submina încrederea publică în desfășurarea și rezultatele alegerilor.

Deși China s-a amestecat în alegeri, nu a fost evaluată ca utilizând această tactică, a declarat oficialul. China neagă că ar fi intervenit în alegeri.

Raportul a recomandat țărilor să depună eforturi pentru a atenua interferența rusă în alegeri prin sancțiuni, schimb de informații, expulzarea spionilor ruși și interdicții de călătorie.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!