SUA au restituit Egiptului un sarcofag furat, aflat în colecţia Muzeului Metropolitan de Artă din New York
Autorităţile americane au restituit miercuri Egiptului un sarcofag achiziţionat de Muzeul Metropolitan de Artă din New York (Met) în 2017, dar care s-a dovedit că fusese furat în 2011, anul revoltei populare împotriva preşedintelui Hosni Moubarak, informează AFP.
Sicriul cu o lungime de aproape 1,80 metri, aurit, a fost confecţionat pentru Nedjemankh, preot al zeului cu cap de berbec Hershef.
Artefactul a reprezentat piesa centrală a unei expoziţii găzduite de Met şi purtând numele preotului antic, întreruptă însă prematur în februarie anul trecut, când obiectul a fost pus de către muzeu la dispoziţia biroului procurorul Manhattanului, Cyrus Vance.
În urma unei anchete realizate în colaborare cu autorităţile americane, egiptene, germane şi franceze, s-a stabilit că sarcofagul a fost furat în Egipt în 2011.
Cu ocazia unei conferinţe de presă, susţinută în prezenţa ministrului egiptean al Afacerilor Externe, Sameh Choukry, procurorul a precizat miercuri că ancheta a scos la iveală ''incoerenţele flagrante legate de această vânzare.''
Sarcofagul a apărut pentru prima dată în 2011, în ziua următoare îndepărtării de la putere a lui Hosni Moubarak şi a revoluţiei egiptene. ''Ar fi trebuit să fie un semnal de alarmă'', a spus procurorul.
A ieşit totodată la iveală faptul că documentele care atestă autenticitatea obiectului, datat între 150 î. Hr şi 50 î. Hr., precum şi legalitatea provenienţei acestuia ''au fost în mod evident falsificate''.
După ce a tranzitat Dubai, Germania, apoi Parisul, sarcofagul a fost vândut către Met de către un comerciant de artă francez, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, contra sumei de 3,5 milioane de euro (circa 4 milioane de dolari).
La momentul anunţului confiscării sarcofagului, Muzeul Metropolitan de Artă din New York a prezentat scuze Egiptului.
Cyrus Vance a dezvăluit aceste elemente ale anchetei ''în speranţa că cei din sectorul (artistic) devin atenţi şi, poate, se folosesc de lecţiile învăţate în acest dosar pentru a-şi examina mai amănunţit achiziţiile''.
Procurorul a precizat că sarcofagul figurează printre sutele de obiecte furate de aceeaşi organizaţie criminală. "Aţi putea vedea aşadar alte capturi importante de antichităţi în lunile sau anii care urmează".
Acesta a mai precizat că ancheta, demarată în urmă cu şapte ani, va continua. AGERPRES