SUA au prins un agent al Kremlinului care ar putea deține informații despre o eventuală fraudare a alegerilor prezidențiale americane din 2016

SUA au prins un agent al Kremlinului care ar putea deține informații despre o eventuală fraudare a alegerilor prezidențiale americane din 2016

În zilele dinaintea Crăciunului, oficialii americani de la Boston au dezvăluit identitatea unui magnat rus pe care îl urmăreau de luni de zile, acuzat de tranzacții comerciale ilegale, relatează Bloomberg . Vladislav Klyushin fusese extrădat din Elveția în SUA pe 18 decembrie.

Pe măsură ce autoritățile investigau cazul, au apărut noi informații relevante: Klyushin nu era doar un om de afaceri acuzat de fraudă fiscală, ci și un om infiltrat de Kremlin. A condus o companie de tehnologie care lucrează cu eșaloanele de vârf ale guvernului rus. Cu doar 18 luni mai devreme, Klyushin a primit o medalie de onoare de la președintele rus Vladimir Putin.

Activitatea lui Klyushin în domeniul securității cibernetice și legăturile cu Kremlinul ar putea face din el o sursă utilă de informații pentru oficialii americani, potrivit mai multor persoane apropiate serviciilor de informații rusești, citate de Bloomberg. Totuși, cel mai important aspect, au spus sursele citate, dacă alege să coopereze, le-ar putea oferi americanilor cea mai apropiată viziune de până acum asupra presupuselor tentative ale Rusiei de influențare a alegerilor prezidențiale din 2016 din SUA.

Serviciile secrete ruse au ajuns la concluzia că Klyushin, în vârstă de 41 de ani, are acces la documente referitoare la o campanie rusă de spargere a serverelor Partidului Democrat în timpul alegerilor din SUA din 2016. Aceste documente, spun sursele, stabilesc că hacking-ul a fost condus de o echipă din cadrul serviciilor de informații militare ruse GRU, pe care companiile de securitate cibernetică din SUA au numit-o „Fancy Bear” sau APT28. O astfel de informație ar oferi SUA pentru prima dată dovezi detaliate ale presupuselor eforturi rusești de a influența alegerile, potrivit surselor Bloomberg.

Calea lui Klyushin către SUA — zborul său de la Moscova cu avionul privat, arestarea sa în Elveția și perioada petrecută în închisoare în timp ce Rusia și SUA se întreceau pentru a câștiga extrădarea — este descrisă în dosarele din SUA, Europa și implicit Elveția, precum și în relatări despre mai mult de o șase persoane care au cunoștințe despre această problemă, care au cerut anonimatul pentru a vorbi despre eforturile Moscovei și despre motivele sale de îngrijorare.

Potrivit acestor relatări, Klyushin a fost abordat de agențiile de spionaj din SUA și Marea Britanie în cei doi ani înainte de plecarea sa din Rusia și a primit niveluri sporite de securitate în Elveția. De asemenea, a ratat o ultimă șansă de a face apel la extrădarea sa, o omisiune care a derutat mulți observatori de la Moscova. Transferul său în SUA reprezintă o lovitură dură pentru serviciile de informații de la Kremlin, au spus mai multe persoane pentru Bloomberg, una care s-ar adânci și mai mult dacă Klyushin decide să solicite clemență din partea procurorilor americani, furnizând informații despre mecanismele de funcționare ale puterii ruse.

Trei dintre sursele consultate de Bloomberg au declarat că că ei consideră că Klyushin are acces la înregistrările secrete ale altor operațiuni GRU la nivel înalt din străinătate. În ultimii ani, agenți de informații militare ruși au fost legați de o serie de atacuri de tip hacking, precum și de tentativa de otrăvire a fostului colonel dizident al GRU, Serghei Skripal, și a fiicei sale în Regatul Unit în 2018. Rusia a negat implicarea.

Indicațiile privind punctul de vedere al lui Klyushin sunt cuprinse în documentele din SUA. Firma sa de IT, M-13, a lucrat pentru președinția, guvernul și ministerele Rusiei, potrivit rechizitoriului său. Printre subalternii săi se numără un fost oficial al serviciilor de informații militare pe nume Ivan Yermakov, care este acuzat alături de Klyushin în rechizitoriu. Yermakov este, de asemenea, inculpat într-un rechizitoriu din 2018 al echipei consilierului special al SUA Robert Mueller, care îl acuză pe el și pe alți 11 ruși de piratare în sistemele informatice ale democraților. Acest caz nu a fost încă rezolvat, deoarece inculpații săi rămân în afara S.U.A., dar procurorii ar putea urmări și extinde acel caz dacă vor apărea noi informații.

Avocatul lui Klyushin din Elveția, Oliver Ciric, a spus că nu știe nimic despre ce documente, dacă există, ar putea avea clientul său. Ciric a spus într-un interviu că clientul său a fost căutat de autoritățile americane deoarece acestea cred că deține informații despre o eventuală fraudare a alegerilor americane din 2016 de către Rusia, pe care le poate furniza pentru a evita decenii în spatele gratiilor cu privire la acuzațiile de tranzacționare ilegală a informațiilor privilegiate. Ciric a adăugat că Klyushin spune că este nevinovat de comerțul ilegal și de „intervenția ipotetică în alegeri”.

Avocatul lui Klyushin din SUA, Maksim Nemțev, a arătat într-o cerere de eliberare pe cauțiune că clientul său „intenționează să conteste cazul guvernului într-un mod legal, profesionist și bazat pe principii”. Klyushin urmează să apară în judecată pe 3 ianuarie. Nemțev nu a răspuns la o solicitare de comentarii suplimentare.

Dosarul riscă să inflameze relațiile bilaterale în momentul în care administrația Biden face eforturi pentru a reduce tensiunile cu Putin, pe fondul masării militarilor ruși la granița cu Ucraina.

Sursa foto: Unsplash


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”