SUA au creat un "Twitter cubanez" pentru a alimenta tulburări în această ţară - presă

SUA au creat un "Twitter cubanez" pentru a alimenta tulburări în această ţară - presă

Statele Unite au creat o reţea de socializare cu mesaje de tip text - ZunZuneo - cunoscută sub numele de "Twitterul cubanez", menită să alimenteze tulburări în Cuba, potrivit unei investigaţii efectuate de către agenţia Associated Press (AP), relatează BBC News online.

SUA au creat un "Twitter cubanez" pentru a alimenta tulburări în această ţară (Imagine: Shutterstock)

ZunZuneo a avut 40.000 de abonaţi în cea mai bună perioadă a sa, într-o ţară în care accesul la web este limitat. Proiectul a durat din 2009 şi până în 2012, când s-au terminat fondurile alocate. Americanii şi-au disimulat legăturile cu reţeaua printr-o serie de firme-paravan şi canalizând mesaje prin alte ţări. Proiectul pare că a mizat pe "setea" de informaţii de pe insulă, unde nu există o presă independentă, afirmă Sarah Rainsford, o corespondentă BBC la Havana.

Proiectul ar fi fost operat de către Agenţia americană pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), o organizaţie federală internaţională pentru dezvoltare care acţionează sub umbrela Departamentului de Stat. Agenţia afirmă într-un comunicat că activitatea sa este "compatibilă cu legislaţia americană". Ea a declarat pentru AP că a fost "mândră de activitatea sa în Cuba în privinţa furnizării unei asistenţe umanitare de bază, promovării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale şi în ajutarea informaţiei să circule mai liber către poporul cubanez".

Însă materialul AP poate să submineze poziţia USAID care susţine de mult timp că nu efectuează operaţiuni sub acoperire în ţări în care desfăşoară programe, comentează BBC.

ZunZuneo, denumirea argotică a unui mesaj postat pe reţeaua colibri cubaneză, ar fi fost conceput să atragă o bază de abonaţi în discuţii iniţiale despre subiecte cotidiene ca sportul şi vremea. Oficiali americani au plănuit să introducă ulterior mesaje cu conţinut politic, cu speranţa de a-i stimula pe utilizatorii reţelei, în special pe tineri, să-şi exprime dezacordul faţă de Guvernul lor comunist, scrie AP.

"Nu va exista absolut nicio menţionare a implicării Guvernului Statelor Unite", se arată într-un raport intern din 2010 al Mobile Accord, unul dintre creatorii proiectului, obţinut de către agenţie. Cadre au creat firme în Spania şi Insulele Cayman pentru a plăti facturile societăţii şi a direcţiona mesajele de tip text departe de servere americane. Un site şi mesaje publicitare false au fost create, de asemenea, pentru a da impresia că este vorba despre o firmă reală, potrivit AP.

Odată cu apropierea terminării fondurilor, oficiali americani l-ar fi abordat pe fondatorul Twitter Jack Dorsey, în vederea obţinerii unei finanţări, adaugă agenţia.

Senatorul Patrick Leahy, preşedintele Subcomisiei pentru finanţarea operaţiunilor în străinătate, a declarat că dezvăluirile despre ZunZuneo sunt "tulburătoare".

Un fost abonat, Javiel, a declarat pentru Sarah Rainsford că s-a înregistrat pe ZunZuneo după ce un prieten i-a dat un număr de telefon la care să sune. El a adăugat că după aceea a început să primească gratuit mesaje de tip text cu ştiri din domeniul sportiv. Javiel a spus că nu a avut nicio idee că serviciul era finanţat de către Guvernul american şi că nu a primit niciodată vreun mesaj cu conţinut politic suspect.

"Voiam doar ştirile din sport", a declarat Javiel pentru BBC, apreciind că ZunZuneo a fost deosebit de folositor în timpul ultimei Cupe Mondiale la Fotbal. El a declarat că nu crede că reţeaua ar fi putut să funcţioneze ca mijloc de organizare politică, în cazul în care cubanezii ar fi aflat despre implicarea americanilor. Javiel a mai declarat că mesajele s-au oprit în urmă cu aproximativ un an.

Pe de altă parte, potrivit site-ului publicaţiei britanice The Independent, care citează investigaţia AP, personal din cadrul USAID a subliniat într-o serie de documente că mesageria text a mobilizat persoane şi a condus la revolte politice, în Republica Moldova şi Filipine, între alte ţări. Agenţia notează, de asemenea, rolul social media în Iran - în urma alegerii contestate a lui Mahmoud Ahmadinejad ca preşedinte, în 2009 - pe care o consideră un instrument important în politica externă.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!