SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina, cu rachete care dublează raza de acţiune a forțelor Kievului
Statele Unite au anunţat vineri un nou pachet de ajutor militar, de 2,2 miliarde de dolari, destinat Ucrainei şi care include rachete care vor putea, practic, dubla rază de acţiune a forţei de lovire ucrainene împotriva ruşilor, informează AFP şi Reuters.
Ajutor militar pentru Ucraina din partea SUA FOTO Shutterstock
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, a declarat pentru presă că ajutorul va include bombe cu diametru mic lansate de la sol (Ground Launched Small Diameter Bombs - GLSDB), fabricate de Boeing şi Saab, şi care pot zbura până la 150 km şi, prin urmare, ameninţa poziţii ruse în spatele liniilor de front.
Noul ajutor cuprinde " capacităţi cruciale de apărare aeriană pentru a ajuta Ucraina să îşi apere populaţia, precum şi vehicule de infanterie blindate" şi muniţii pentru sistemul HIMARS de lansatoare de rachete, a precizat Pentagonul într-un comunicat.
Ce rachete antinavă americane cumpără Forțele Navale Române
La începutul acestui an, Pentagonul a plasat companiei americane Raytheon Missiles & Defense comanda pentru sistemele de baterii de rachete de coastă care vor ajunge la Forțele Navale Române.
„Contractul include opțiuni care, dacă ar fi exercitate, valoarea cumulată ar crește la peste 217 milioane de dolari. Lucrările vor fi efectuate în Kongsberg, Norvegia (60%), Tucson, Arizona (34%), Schrobenhausen, Germania (2%), Raufoss, Norvegia (1%) și în alte locații și sunt așteptate să fie finalizate până în septembrie 2028”, se arată în anunțul Pentagonului.
Este vorba de achiziţionarea de sisteme Naval Strike Missile (NSM) care au la bază o rachetă antinavă de ultimă generaţie, capabilă astfel să fie lansată dincolo de linia orizontului, care este dezvoltată de firma americană Raytheon în parteneriat cu Kongsberg Defense Aerospace (Norvegia).
Rachetele au o rază de acţiune de 185 de kilometri şi, dacă avem în vedere că litoralul românesc are 250 de kilometri, sunt potrivite pentru apărarea zonei vizate. Un astfel de sistem este format dintr-o unitate mobilă pe care sunt amplasaţi senzorii sistemului, o unitate mobilă a centrului de comandă şi control şi unităţile mobile pe care sunt amplasate efectiv lansatoarele, cu câte patru rachete pentru fiecare unitate.
Sursa: adevarul.ro