SUA: Alt candidat republican abandonează cursa pentru Casa Albă

SUA: Alt candidat republican abandonează cursa pentru Casa Albă

O vreme considerat ca o stea în urcare a Partidului Republican, guvernatorul statului Wisconsin, Scott Walker, a abandonat luni cursa la învestitura republicană pentru Casa Albă, o nouă victimă colaterală a ascensiunii lui Donald Trump, comentează AFP.

"Consider că sunt chemat să dau un exemplu ajutând la defrișarea terenului, astfel încât un mesaj pozitiv și conservator să se poată ridica pe culme. Din acest motiv, îmi suspend candidatura imediat", a declarat fostul candidat într-o conferință de presă organizată la Madison, capitala statului Wisconsin pe care îl conduce din 2011.

El a făcut un apel la unii dintre cei 15 candidați care au rămas să îi urmeze exemplul, pentru a reduce numărul adversarilor lui Donald Trump, care nu a fost numit direct, dar clar identificat ca o amenințare pentru Partidul Republican.

"E trist, însă dezbaterea din cadrul Partidului Republican nu are loc în jurul unei viziuni optimiste a Americii, ci s-a mutat pe terenul atacurilor la persoană", a motivat el.

Un alt candidat, fostul guvernator de Texas Rick Perry, a abandonat cursa la 11 septembrie.

Scott Walker, în vârstă de 47 de ani, a început anul sub auspicii favorabile, cu discursuri foarte bine primite în adunările conservatorilor. În primăvară, el a fost chiar în fruntea câtorva sondaje, dar, după intrarea în scenă a lui Donald Trump în iunie, cota lui s-a prăbușit, până la a deveni nesemnificativă într-un sondaj al CNN apărut duminică.

În momentul de față, Donald Trump ocupă prima poziție în sondaje, cu mult peste candidații așa-ziși "tradiționali" ori ai elitei — aleși sau foști aleși cu o experiență politică notabilă. Succesul acestuia s-a ridicat însă pe o succesiune de controverse, invective și declarații care au șocat până și în rândurile partidului, fără ca magnatul din domeniul imobiliar să formuleze un program detaliat.

Numele lui Scott Walker nu le spunea nimic americanilor până când, în 2011, uriașe manifestații sindicale au invadat orașul Madison pentru a protesta față de proiectul său de reducere a puterii de negociere colectivă a sindicatelor funcționarilor. Înfruntarea, câștigată de Scott Walker, a făcut din el bestia neagră a sindicatelor și a stângii americane, dar i-a atras elogii în cercurile conservatoare.

Abandonul lui ilustrează, de asemenea, rolul banilor și al marilor donatori în sistemul electoral american. Prăbușirea sa în sondaje alimenta de mai multe săptămâni îndoiala printre susținătorii lui financiari, un cerc vicios pe care nu a reușit să îl depășească.

"Oamenii renunță să mai fie candidați la prezidențiale, nu pentru că nu mai au idei, ci pentru că nu mai au bani", a reacționat Terry Sullivan, director de campanie al senatorului Marco Rubio, alt candidat republican în plină ascensiune. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…