SUA: 680 de imigranţi ilegali au fost arestaţi în Mississippi într-un raid de amploare al autorităţilor
Autorităţile americane de profil au arestat miercuri, la unităţi de procesare a alimentelor din statul Mississippi, 680 de imigranţi ilegali, în ceea ce reprezintă cel mai mare raid de acest tip în cel puţin un deceniu, a anunţat procurorul districtului sud al statului, Mike Hurst, transmite EFE.
"Astăzi, în şapte locuri diferite din şase oraşe din Mississippi, agenţii au efectuat percheziţii administrative şi penale care au condus la arestarea a aproximativ 680 de imigranţi ilegali", a declarat Hurst, într-o conferinţă de presă.
Procurorul a declarat că este vorba de cea mai mare operaţiune din cel puţin zece ani şi, totodată, de "cea mai mare acţiune a forţelor de ordine într-un singur stat, din istoria SUA".
"Suntem ţară de imigranţi, dar de asemenea suntem o ţară a legilor şi vom continua să le aplicăm. (...) Le spunem bun venit oamenilor din alte ţări, dar aceştia trebuie să respecte reglementările noastre, trebuie să vină aici legal. Sau, dacă nu, atunci nu ar trebui să vină", a arătat Hurst.
Cei 680 de imigranţi arestaţi vor intra acum în custodia Serviciului de Imigrări (ICE), care va decide dacă vor fi închişi într-un centru de detenţie până vor fi deportaţi în ţările lor de origine sau dacă, dimpotrivă, vor fi puşi în libertate pe timpul cât instanţele vor stabili dacă pot sau nu să rămână în Statele Unite.
Agentul Jere T. Miles, responsabil cu operaţiunea, a explicat că copiii imigranţilor reţinuţi vor trece în grija unui membru al familiei din SUA iar, în alte cazuri, părinţii vor fi eliberaţi pentru a se putea ocupa de minori în timp ce cererile lor de azil sunt soluţionate.
"Fiecare caz va fi tratat individual, în funcţie de circumstanţe", a adăugat Miles.
Arestările au avut loc la locul de muncă al imigranţilor, între care şi la o unitate de procesare a cărnii de pui a companiei Peco din localitatea Bay Springs.
Peco a confirmat într-un comunicat că ICE a inspectat acea unitate şi alte două similare ale companiei din Mississippi, subliniind deplina colaborare cu autorităţile în cadrul investigaţiei.
Compania a susţinut că respectă toate legile privind migraţia şi foloseşte programul federal "E-Verify" pentru a evita angajarea imigranţilor ilegali.
În conferinţa de presă, autorităţile au declarat că raidurile au vizat atât imigranţii fără documente legale, cât şi companiile care îi angajează.
Julia Solórzano, avocată a organizaţiei Southern Poverty Law Center, a declarat, într-o reacţie pentru EFE, că raidurile fac parte dintr-un "război contra imigranţilor" în ţară.
"Acest tip de raiduri nu rezolvă probleme, nu schimbă lucrurile în mai bine. Doar terorizează lucrătorii şi familiile şi comunităţile lor", a considerat Solórzano, arătând că este vorba de "aceleaşi agenţii care spun că nu au capacitatea în centrele de detenţie (a imigranţilor) de a furniza servicii de bază".
La rândul său, directoarea coaliţiei Families Belong Together, Sandra Cordero, a semnalat într-o declaraţie că raidurile masive de miercuri "nu sunt cazuri izolate", iar scopul acestora este de a "teroriza"comunităţile.
Sub administraţia lui Donald Trump au crescut reţinerile de imigranţi la locurile lor de muncă: în anul fiscal 2018, ICE a efectuat 6.848 investigaţii pe această temă, ceea ce înseamnă o creştere de peste 300% faţă de perioada anterioară, când s-au înregistrat 1.691 de cercetări, conchide EFE. AGERPRES