SUA: 12.000 de străini din 50 de ţări luptă în Siria, alături de jihadişti

SUA: 12.000 de străini din 50 de ţări luptă în Siria, alături de jihadişti

„Credem că sunt aproximativ 12.000 de combatanţi în Siria din cel puţin 50 de ţări - combatanţi străini, inclusiv un număr redus de americani - care ar fi mers în Siria de la începutul conflictului”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Marie Harf, citată de AFP. „Poate că nu mai sunt toţi acolo”, a adăugat ea.

Ameninţarea „jihadiştilor cu ochi albaştri” a devenit unul dintre principalele riscuri la adresa securităţii internaţionale, avertizează acum tot mai mulţi lideri mondiali, în frunte cu Barack Obama, preşedintele SUA. Acesta va prezida la sfârşitul lui septembrie o reuniune specială a Consiliului de Securitate al ONU consacrată ameninţării reprezentate de extremiştii străini din Siria şi Irak.

Se estimează că SI, care controlează zone extinse din nordul Irakului şi Siria, are circa 400 de recruţi din Marea Britanie în rândurile sale. Un număr de 69 de persoane suspectate de activităţi extremiste legate de Siria sunt arestate în prezent în Marea Britanie.

Hammond a declarat că implicarea cetăţenilor britanici în grupări extremiste este unul dintre motivele pentru care SI "reprezintă o ameninţare directă" pentru securitatea Marii Britanii.

„Multe dintre aceste persoane ar putea la un moment dat să încerce să se întoarcă în Marea Britanie şi atunci ar reprezenta o ameninţare directă pentru securitatea noastră internă", a adăugat el.

Hammond a afirmat, de asemenea, că înregistrarea video pare reală şi a calificat-o drept „un exemplu îngrozitor al brutalităţii acestei organizaţii”.

Ameninţarea jihadiştilor cu ochi albaştri” - europeni radicalizaţi de islamişti, care merg să lupte în Orientul Mijlociu - este una cât se poate de reală pentru Europa, avertiza în această iarnă Michael Hayden, fost şef al CIA şi NSA, într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului „Adevărul”.

„Numărul de luptători străini, inclusiv europeni, care se îmbulzesc în Siria depăşeşte în realitate rata de sosirea lor în Irak atunci când războiul american era la apogeu acolo. Asta ar trebui să-i îngrijoreze pe toţi europenii, având în vedere că mulţi dintre aceţi veterani întăriţi vor întoarce în mod inevitabil în oraşe europene având instruirea - şi , uneori, voinţa - de a dezlănţui Jihadul în mod violent acolo. În unele privinţe, acest fenomen va fi cel mai puternic efect direct al războiului sirian asupra securităţii europene”, spunea Hayden.

Între rebelii sirieni luptă numeroşi jihadişti, unii afiliaţi grupării al-Qaeda. Cei mai radicalizaţi dintre aceştia aderă însă la organizaţia Statul Islamic, mult mai violentă. Comunitatea internaţională respinge însă ideea că opoziţia siriană este condusă de jihadişti. Mai ales liderii rebelilor susţin însă că acesta este un mit de care preşedintele sirian Bashar al-Assad se foloseşte pentru a justifica războiul civil în care, până acum, au murit peste 100.000 de oameni - dintre care cel puţin 40.000 erau civili.

„Au o prezenţă şi au capturat unele teritorii. Dar luptătorii al-Qaeda reprezintă o minoritate”, spune maiorul Issam Rayyes, fost ofiţer de comunicaţii în Armata Siriană regulată, fidelă lui Assad, care a dezertat în iunie 2012 şi acum face parte din Armata Siriană Liberă, care luptă pentru înlăturarea familiei Assad de la putere.

„Congresul American face o greşeală atunci când crede că opoziţia este al-Qaeda”, a declarat Rayyes pentru publicaţia „The Weekly Stadard”.

„Grupările rebele au un larg spectru ideologic, avem facţiuni seculare pe de-o parte, jihadişti salafiţi de cealaltă, iar majoritatea sunt undeva între aceste două extreme”, se arată într-un nou raport pe această temă publicat de Jeffrey White, Andrew J. Tabler şi Aaron Y. Zelin, cercetători în cadrul Institutului Washington.

„O diferenţă majoră în rândul grupurilor islaamiste apare între aceia care sunt islamici cu interese naţionale sau siriene şi aceia care o misiune jihadistă mondială”, continuă analiza.

Potrivit lui Zelin, în rândul rebelilor sirieni există între 5.000 şi 10.000 de luptători al-Nusra, grup extremist care doreşte înfiinţarea unui califat islamic în nordul Siriei. Totodată, alţi 5.000-10.000 de jihadişti ar fi sosit din alte ţări pentru a lupta în Siria, susţine Zelin. Cel puţin 1.000 dintre aceştia ar fi murit de la izbucnirea războiului civil, în martie 2011.

Majoritatea analiştilor sunt însă de acord că principala grupare din larga umbrelă a rebelilor siriene este, în prezent, afiliată al-Qaeda. Din acest motiv, SUA sunt criticate inclusiv pe plan intern, după ce Washingtonul a recunoscut că sprijină rebelii de mai multe luni.

Practic, americanii, alături de saudiţi şi iordanieni, ar instrui soldaţi la o bază secretă din Iordania. În plus, informaţiile privind înarmarea clandestină a rebelilor a dat naştere unor acuzaţii că SUA înarmează în realitate al-Qaeda.

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/jihadi-tii-cu-ochi-alba-tri-una-dintre-principalel" target="_blank">View the story "Jihadiştii „cu ochi albaştri”, una dintre principalele ameninţări pentru securitatea internaţională" on Storify</a>]

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”