STUDIU/Coronavirus: Cum diferă simptomele de la un bolnav la altul și care este punctul de cotitură al bolii

STUDIU/Coronavirus: Cum diferă simptomele de la un bolnav la altul și care este punctul de cotitură al bolii

COVID-19, o boală nouă al cărui tablou clinic este departe de a fi complet. În marea parte a cazurilor, infectarea cu coronavirus are puține simptome sau deloc, însă situația se poate agrava mai mult decât medicii pot anticipa, scrie  Le Figaro .

Un studiu realizat de Universitatea Columbia și Imperial College London arată că aproape 9 din 10 cazuri au trecut neobservate în Hubei, epicentrul epidemiei de coronavirus.

Când există însă simptome, tabloul clinic nu este unul complet. De exemplu, tusea seacă lipsește la unul din trei cazuri. Febra există aproape întotdeauna, dar nu neapărat din primele zile și nu este foarte ridicată, temperatura rămânând sub 39 de grade. Unul din trei pacienți reclamă o stare de oboseală, iar unul din cinci are respirație scurtă. Durerile în gât, cele musculare specifice gripei și durerile de cap apar doar la unul din șapte infectați cu noul coronavirus.

Unele simptome neașteptate, dar destul de frecvente, cum ar fi pierderea poftei de mâncare, probleme digestive sau pierderea mirosului au fost asociate și altor cazuri de infecții cu coronavirus sau virale. Dacă în majoritatea cazurilor simptomele sunt puține există și pacienți care manifestă pneumonia imediat, coronavirusul declanșând o reacție imunitară violentă.

Unii pacienți dezvoltă, imediat sau secundar, o formă severă a bolii numită sindrom de detresă respiratorie cută, ale cărei manifestări pot fi dispnea severă (senzatia de sufocare), cianoza sau hipoxemia. Mai multe studii converg în a plasa punctul de cotitură al bolii în jurul celei de-a opta zi.

Cum evoluează simptomele la bolnavii tipici de Covid-19:

Prima zi: Bolnavii prezintă febră. Este posibil să simtă oboseală, dureri musculare şi să fie chinuiţi de o tuse seacă. Un mic procent din bolnavi este posibil să fi simţit o stare de greaţă cu o zi-două înainte sau se poate să fi avut diaree.
a 5-a zi: Bolnavii se pot confrunta cu dificultăţi de respiraţie, în special dacă sunt înaintaţi în vârstă sau dacă se confruntă cu probleme grave preexistente de sănătate
-a 7-a zi: În medie, bolnavii sunt transportaţi la spital la o săptămână de la contractarea virusului, potrivit studiului Universităţii din Wuhan.
a 8-a zi: În acest punct, bolnavii care au o formă gravă (în procent de circa 15% potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din China) dezvoltă un sindrom de detresă respiratorie acută, ce are ca efect acumularea de lichid şi prăbuşirea alveolelor, împiedicând plămânii să realizeze schimbul de oxigen şi dioxid de carbon, iar boala putând deveni astfel fatală. De obicei, aceasta este ziua în care devine necesar aparatul de ventilaţie.
a 10-a zi: Dacă simptomele se înrăutăţesc pe măsură ce boala evoluează, în acest punct majoritatea bolnavilor ajung la Terapie Intensivă. Bolnavii respectivi se confruntă cu dureri puternice în zona abdominală şi prezintă o mai mare lipsă a poftei de mâncare decât cei care prezintă simptome moderate. Dar doar un procent mic (circa 2% din bolnavi) pierd lupta cu viaţa la circa 18,5 zile de la infectarea lor.
-a 17-a zi: Bolnavii care îşi revin după Covid-19 primesc în general bilet de ieşire din spital, după două săptămâni şi jumătate de boală.
 


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!