Studiu: Vederea copiilor - afectată în pandemie, spun peste 90% dintre părinţii din mediul rural

Studiu: Vederea copiilor - afectată în pandemie, spun peste 90% dintre părinţii din mediul rural

Peste 90% dintre părinţii din mediul rural spun că vederea copiilor a fost afectată în ultimii doi ani de pandemie, relevă un studiu al World Vision România.

Potrivit unui comunicat al organizaţiei transmis, joi, AGERPRES, 42% dintre aceştia sunt îngrijoraţi că problemele de vedere s-au agravat mult sau foarte mult.

Reprezentanţii World Vision România anunţă că vor organiza sesiuni de informare şi testare a acuităţii vizuale pentru 6.000 de copii şi adulţi din comunităţile rurale.

Studiul mai arată că aproape jumătate dintre părinţii de la sate afirmă despre copiii lor că s-au plâns des sau foarte des în timpul şcolii online că îi dor ochii. Potrivit părinţilor chestionaţi, copiii lor le-au transmis des sau foarte des că nu mai văd bine (38,5%), respectiv că au ochii obosiţi (55%).

Peste 61% dintre părinţii din comunităţile vulnerabile nu şi-au dus niciodată copiii la un control oftalmologic, deşi medicii recomandă unul pe an.

Printre cauzele enumerate de părinţi se numără lipsa banilor (22,5%); distanţa prea mare până la medicul oftalmolog (22,5%); lipsa de timp (5,6%); percepţia că, dacă nu se plâng, copiii nu au probleme (peste 30%).

Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de aproape 500 de părinţi din nouă judeţe, cu vârste şi niveluri diferite de studii.

Cu sprijinul financiar al partenerilor şi expertiza Societăţii Române de Strabologie şi Oftalmopediatrie şi Agenţiei Internaţionale a Prevenirii Orbirii, World Vision România desfăşoară în şcolile din mediul rural o campanie de conştientizare cu privire la sănătate ochilor, prin care informează copii, părinţi şi profesori cu privire la importanţa depistării timpurii a problemelor de vedere şi impactul acestora asupra procesului de învăţare şi rezultatelor şcolare.

În plus, în cadrul proiectului, aparate de screening oftalmologic vor ajunge în 37 de şcoli din comunităţile cele mai vulnerabile de la sate şi vor fi utilizate pentru testarea copiilor şi părinţilor.

Tot prin intermediul proiectului vor fi organizate sesiuni de educaţie sanitară pentru copii despre importanţa sănătăţii ochilor, care vor fi susţinute de profesori, personal medical şcolar sau voluntari. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”