STUDIU Da, banii chiar aduc fericirea, cât de mulți să fie, dar nu cu orice preț

STUDIU Da, banii chiar aduc fericirea, cât de mulți să fie, dar nu cu orice preț

Vechea zicală spune că „banii nu pot cumpăra fericirea”, dar un nou studiu al Universității din Pennsylvania o infirmă.

Studii anterioare au constatat că există o limită a impactului veniturilor unei persoane asupra fericirii - stabilită la 75.000 de dolari - dar cercetători de la Universitatea din Pennsylvania spun că nu există limite când vine vorba de influența banilor asupra bunăstării.

Studiul condus de Matthew Killingsworth de la Penn’s Wharton School a examinat aproape două milioane de date de la peste 33.000 de persoane, fiecare oferind un instantaneu al vieții lor de zi cu zi.

Studiul, publicat în National Academy of Sciences, s-a bazat pe o aplicație creată special - Track Your Happiness - prin care oamenii răspund la sondaje rapide în momente aleatorii ale zilei, relatează  Newsweek România .

„Aplicația ne spune ce se întâmplă de fapt în viața reală a oamenilor, în milioane de momente în care lucrează, discută, mănâncă și se uită la televizor”, explică Killingsworth.

În timp ce majoritatea studiilor privind banii și fericirea privesc bunăstarea evaluativă, cuprinzând satisfacția generală, sondajele lui Killingsworth au vizat atât bunăstarea evaluativă, cât și cea experimentată.

Întrebări precum „cum te simți acum?” apar aleatoriu, cu o scară variind de la „foarte rău” la „foarte bine”. În ceea ce privește bunăstarea evaluativă, participanții au răspuns la întrebări precum „în general, cât de mulțumit ești de viața ta?” cu alegeri care includ „deloc” sau „extrem de mulțumit”.

Aplicația a măsurat și elemente reprezentative pentru bunăstare, inclusiv sentimente pozitive (încrezător, bun, inspirat, interesat și mândru) și negative (frică, supărare, rău, plictisit, trist, stresat).

Studiul a examinat 33.391 de participanți angajați, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, oferind 1.725.994 de rapoarte despre bunăstarea experimentată.

Concluzii:

„Toate formele de bunăstare au continuat să crească odată cu venitul”

S-a verificat „platoul de bunăstare” de 75.000 de dolari anual. Noile rezultate constată că nu este valabil. Banii încetează să mai conteze deasupra acestui punct, cel puțin pentru modul în care oamenii se simt pe moment. Dar examinând o gamă largă de niveluri de venit, s-a constatat că toate formele de bunăstare au continuat să crească odată cu venitul, fără niciun fel de înclinare în curbă, fără puncte de inflexiune. Doar continuă să crească.

„Banii ridică nivelul fericirii, deoarece oferă oamenilor mai multe opțiuni”

Killingsworth a constatat că una dintre legăturile principale dintre bani și creșterea fericirii este flexibilitatea pe care o oferă oamenilor un venit mai mare.

Când ai mai mulți bani, ai mai multe opțiuni. Acest lucru este foarte bine conturat în pandemie. Persoanele care trăiesc de la un salariu la altul și care își pierd slujba s-ar angaja oriunde li s-ar oferi pentru a rămâne pe linia de plutire, chiar dacă nu le place. Persoanele cu o marjă de siguranță financiară pot aștepta o ofertă care să li se potrivească. În deciziile mari și mici, a avea mai mulți bani oferă unei persoane mai multe opțiuni și un sentiment mai mare de autonomie.

Desigur, sunt mai multe nuanțe ale studiului. De exemplu, se remarcă un stres mai mare pentru cei care pun accent pe dorința de câștig și muncesc mai mult în detrimentul acțiunilor care i-ar putea relaxa și care i-ar face mai fericiți.

„Deși banii ar putea fi buni pentru fericire, am constatat că oamenii care echivalează banii cu succesul în viață erau mai puțin fericiți. De asemenea, am constatat că oamenii care câștigau mai mulți bani lucrau ore mai multe și se simțeau mai presați”, notează Killingsworth.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”