Studiu: Bogații poluează într-un an mai mult decât poluează săracii în 20 de ani

Studiu: Bogații poluează într-un an mai mult decât poluează săracii în 20 de ani

Potrivit unui studiu, 1% dintre cei mai bogați oameni din Marea Britanie produc acceași cantitate de emisii de carbon pe care o produc cei mai săraci 10% în peste 20 de ani.

Bogații sunt mult mai responsabili pentru emisiile de carbon tot mai mari / Foto: Shutterstock

Bogații sunt mult mai responsabili pentru emisiile de carbon tot mai mari / Foto: Shutterstock

Constatările evidențiază decalajele enorme dintre „elita poluantă", ale cărei stiluri de viață cu emisii ridicate de carbon alimentează criza climatică, și majoritatea oamenilor, chiar și în țările dezvoltate, care poluează mai puțin.

Ar fi nevoie de 26 de ani pentru ca o persoană cu venituri mici să producă atât de mult dioxid de carbon cât produc cei mai bogați într-un singur an, potrivit analizei Autonomy a datelor privind veniturile și gazele cu efect de seră din 1998 până în 2018, scrie The Guardian.

Studiul a constatat că persoanele care câștigau 170.000 de lire sterline sau mai mult în 2018 în Regatul Unit erau responsabile pentru emisii de gaze cu efect de seră mult mai mari decât cele 30% dintre persoanele care câștigau 21.500 de lire sterline sau mai puțin în același an.

Perioada analizată de cercetători se încheie în 2018, înainte de pandemia COVID-19 care a perturbat activitățile cu emisii ridicate de carbon, cum ar fi zborurile.

Autonomy a constatat, de asemenea, că, dacă Marea Britanie ar fi început să taxeze emisiile de carbon doar de la cei 1% din grupele de persoane cu venituri superioare în urmă cu două decenii, ar fi putut fi strânse până acum aproximativ 126 de miliarde de lire sterline. Banii ar fi putut fi utilizați pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră într-un mod echitabil, de exemplu prin izolarea locuințelor pentru gospodăriile mai sărace.

Nu toți suntem implicați în lupta cu poluarea

Peter Newell, profesor de relații internaționale la Universitatea din Sussex, care nu a fost implicat în raportul Autonomy, dar care a lucrat intensiv asupra „elitei poluante", a declarat pentru The Guardian că acest decalaj masiv ar trebui luat în calcul de autorități.

„Acest nou raport privind beneficiile taxării emițătorilor extremi de carbon este șocant", a spus el. „În ajunul unui summit critic privind clima [Cop27] în Egipt și în fața unei crize fără precedent a costului vieții, este clar că nu suntem cu toții implicați în această situație. Veniturile obținute dintr-o taxă pe emisiile de dioxid de carbon aplicată celor mai bogați 1% din populație ar fi adunat suficienți bani pentru a moderniza aproape 8 milioane de locuințe, menținându-ne căldura în această iarnă și reducând facturile la combustibil, oferind în același timp un sprijin esențial pentru energia regenerabilă și făcându-ne mai puțin dependenți de gazul lui Putin."

Taxarea suplimentară a oamenilor bogați

Marea Britanie nu este singura țară în care există o astfel de diferență între persoanele cu venituri mari și cele cu venituri mici în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră.

Un număr tot mai mare de cercetări indică existența unei „elite poluante" ale cărei stiluri de viață au prea puțină legătură cu cele ale majorității oamenilor. Acest lucru este valabil atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare, unde cei mai săraci tind să fie responsabili pentru o cantitate infimă de emisii de gaze cu efect de seră, în timp ce cei mai bogați au un impact comparabil cu cel al elitei din țările bogate.

De exemplu, în orice an, mai puțin de jumătate dintre locuitorii din Regatul Unit iau avionul. Dar 1% dintre oameni sunt responsabili pentru o cincime din zborurile de peste mări efectuate din Regatul Unit.

Zborul, condusul de mașini mari și scumpe, deținerea mai multor locuințe și călătoriile între ele, o dietă bogată în carne și importuri, cumpărarea mai multor haine și bunuri de lux importate reprezintă motive pentru care cei mai bogați oameni generează emisii de carbon mult mai mari.

Persoanele mai sărace au tendința de a sta mai aproape de casă, în case mici, și de a folosi transportul public, în timp ce cheltuielile lor pentru lux și articole precum „fast fashion" sunt mult mai mici.

Will Stronge, director de cercetare la Autonomy, a declarat: „Eliberarea enormă de emisii de carbon de către cei mai bogați din societate în ultimele decenii este uimitoare. Analiza noastră sugerează că cel mai eficient mod în care guvernul ar putea aborda schimbările climatice ar fi taxarea adecvată a celor bogați, printr-un sistem de impozitare a emisiilor de dioxid de carbon bine direcționat."

Impozitele pe activitățile cele mai poluante ar putea viza doar pe cei bogați și nu trebuie să agraveze criza costului vieții pentru marea majoritate a oamenilor. De asemenea, ar putea contribui la acoperirea deficitului uriaș al finanțelor publice din Regatul Unit.

Cu toate acestea, guvernul a preferat să reducă taxele pe activități precum zborul cu avionul și condusul, în ciuda impactului lor asupra mediului.

Stronge a declarat că acțiunile întreprinse de majoritatea oamenilor, cum ar fi stingerea luminilor pentru a economisi energie, „nu ar face nicio diferență dacă guvernul nu abordează faptul că cei bogați sunt responsabili în mod disproporționat de criza climatică".

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!