Studiu amplu în Italia: trei linguri de ulei de măsline pe zi scad cu un sfert riscul de deces din cauze tumorale și cardiovasculare

Studiu amplu în Italia: trei linguri de ulei de măsline pe zi scad cu un sfert riscul de deces din cauze tumorale și cardiovasculare

Trei linguri de ulei de măsline pe zi reduc semnificativ riscul de deces din cauze tumorale și riscul cardiovascular. Dacă studiul efectului său la nivel cardiovascular a dus până acum la concluzii mai clare și relativ cunoscute, efectul asupra formațiunilor tumorale a fost încă puțin investigat, scrie g4food.ro .

Concluzia este rezultatul unui studiu amplu și îndelungat realizat de Fundația Umberto Veronesi din Italia în colaborare cu mai multe universități și institute clinice. Cercetarea , citată de publicația italiană de specialitate Il fatto alimentare, a analizat datele a 23.000 de femei și bărbați adulți din Italia de-a lungul a 12 ani, care au oferit acces la datele personale privind starea de sănătate și obiceiurile alimentare.

Beneficiile consumului de ulei de măsline sunt amplu documentate în literatura de specialitate, în special în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară. Cu toate acestea, se știe încă puțin despre efectele uleiului de măsline în relație cu tumorile, iar majoritatea datelor disponibile provin de la populații non-mediteraneene. Acesta este motivul pentru care am dorit să investigăm rolul acestui aliment cheie al dietei mediteraneene și în raport cu mortalitatea prin cancer, folosind datele culese în cadrul acestui studiu pe unul dintre cele mai mari eșantioane de populație din Europa, spune Emilia Ruggiero, unul din coordonatorii studiului.

Bolile cardiovasculare și tumorile, posibile cauze comune

Acest studiu de amploare a confirmat beneficiile uleiului de măsline pentru sănătatea inimii: s-a observat o reducere cu un sfert a deceselor din cauza bolilor cardiovasculare. Însă cele mai interesante date relevate, explică echipa de cercetare, sunt cele legate de riscul tumoral: consumul zilnic de ulei de măsline, minim 3 linguri (circa 100 g) sau chiar mai mult este asociat cu o reducere a riscului de mortalitate prin cancer 23%. Adică date asemănătoare în legătură cu ambele tipuri de patologii.

Reducerea mortalității prin cancer, pare a fi explicată, deși parțial, printr-o îmbunătățire a profilului unor factori de risc legați de obicei de bolile cardiovasculare. Este o ipoteză care fascinează mulți cercetători, care deschide noi perspective de studiu privind posibile cauze comune ale bolilor cardiovasculare și ale celor tumorale, explică Maria Benedetta Donati, din echipa de cercetare. Cu alte cuvinte, diferite boli cronice, cum ar fi tumorile și atacurile de cord, ar putea împărtăși aceiași factori de risc și aceleași mecanisme moleculare.

Sursa foto: unsplash.com


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii