Studiu american: O persoană infectată poate răspândi virusul cu una-trei zile înainte de apariţia simptomelor
Persoanele contaminate cu noul coronavirus pot transmite infecţia cu una până la trei zile înainte de apariţia simptomelor, conform unui studiu publicat miercuri de Centrul american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, transmite Agerpres.
Studiul, care a subliniat importanţa distanţării sociale în lupta contra epidemiei de coronavirus, a analizat 243 de cazuri de COVID-19, boala provocată de noul coronavirus, raportate în Singapore între 23 ianuarie şi 16 martie.
Cercetarea a identificat şapte "grupuri" în care transmiterea pre-simptomatică a fost probabilă, iar în patru astfel de grupuri, unde data expunerii a putut fi determinată, transmiterea pre-simptomatică a avut loc cu una până la trei zile înainte de apariţia simptomelor la pacientul-sursă. Dintre cazurile din Singapore, 157 au fost dobândite local, iar zece au fost transmise probabil înainte de apariţia simptomelor.
Virusul cu răspândire rapidă a ucis peste 47.000 de persoane, conform unui nou bilanţ al Universităţii Johns Hopkins, dat publicităţii miercuri noaptea şi citat de Xinhua Concluziile sugerează că, pentru stoparea pandemiei, este posibil să nu fie suficient ca oamenii care prezintă simptome să limiteze contactul cu alte persoane, au notat cercetătorii în rezultatele studiului, publicate miercuri în Morbidity and Mortality Weekly Report al CDC.
Rezultatele studiului sporesc provocările asociate măsurilor de izolare, au scris cercetătorii, care au precizat însă că magnitudinea impactului depinde de amploarea şi de durata transmisibilităţii pe perioada în care un pacient este pre-simptomatic, iar acest lucru nu a fost deocamdată stabilit clar.
Autorii studiului au sugerat că autorităţile sanitare care realizează urmărirea contactelor persoanelor contaminate ar trebui să ia în considerare includerea unei perioade de dinainte de debutul simptomelor pentru posibilitatea acestui tip de contagiune. Contaminarea poate avea loc prin picături respiratorii sau chiar prin vorbire şi alte activităţi vocale, cum ar fi cântatul. Deşi cazurile au fost cercetate cu atenţie, CDC a notat că există posibilitatea ca o sursă necunoscută să fi provocat contaminarea grupurilor.
Totodată, concluziile ar putea fi afectate de raportarea incorectă a cazurilor, mai ales dacă pacienţii au avut simptome uşoare. Ţinând cont de faptul că în prezent testarea este concentrată pe persoanele care prezintă simptome, cazurile de infectare asimptomatice ar putea fi insuficient detectate, estimează cercetătorii. Cu toate acestea, datele CDC se adaugă rapoartelor anterioare ale cazurilor individuale din China care au indicat că virusul se poate răspândi înainte de apariţia simptomelor, notează Reuters.