Studiu: 1 Decembrie, cel mai tare chef național după cel de Revelion

Studiu: 1 Decembrie, cel mai tare chef național după cel de Revelion

Aproape jumătate dintre români rămân acasă de Ziua Națională a României, iar cei care pleacă în minivacanțe vizează stațiunile montane, marile orașe sau zonele pitorești.

Cei mai mulți români merg la parade și apoi sarbătoresc acasă

Cei mai mulți români merg la parade și apoi sarbătoresc acasă

Ziua Naţională a României ocupă poziţia a doua, după Revelion, în topul sărbătorilor naţionale preferate de români, arată un studiu realizat de Reveal Marketing Research, care mai precizează că în mare parte românii rămân acasă de 1 Decembrie. „Deși sărbătoarea națională preferată de cei mai mulți români din mediul urban este ziua de 1 ianuarie - Anul Nou (36%), Ziua Națională a României ocupă poziția a doua, considerată sărbătoarea națională preferată de 30% dintre respondenți. Pentru persoanele peste 55 de ani, 1 Decembrie ocupă poziția 1 în topul sărbătorilor preferate (49%). Ziua Femeii este sărbătoarea preferată a 13% dintre români, iar Ziua Copilului – a 12% dintre aceștia. Pentru tinerii de 18-24 de ani, Ziua Copilului este semnificativ mai puțin importantă (3%), aceștia sărbătorind în mai mare măsură Ziua Femeii sau Ziua Europei. Ziua Muncii și Ziua Monarhiei sunt preferate de puțini români (2%)”, se arată în studiul Reveal Marketing Research .

Când au fost întrebați despre modul în care își vor petrece Sărbătorile, românii au avut răspunsuri variate în funcție de vârstă. „42% dintre respondenți declară că vor sărbători Ziua Națională a României acasă, unde se vor relaxa, într-o măsură mai mare persoanele peste 55 de ani (52%). Un sfert dintre români vor organiza și o masă festivă în familie sau cu prietenii, iar 14% declară că vor participa la paradele și evenimentele organizate pe 1 Decembrie. 28% dintre românii din mediul urban vor profita de minivacanța de săptămâna aceasta pentru a părăsi orașul pentru un concediu. Tinerii între 24 și 34 de ani vor pleca în concediu în perioada aceasta într-o măsură semnificativ mai mare (34%). Dintre aceștia, o treime declară că va merge la munte, 28% vor vizita rude, iar 18% vor alege să viziteze un alt oraș din țară. Un procent mai mic, 7%, dintre cei care vor pleca în concediu în perioada următoare vor părăsi țara sau vor vizita prieteni în altă zonă a țării”, mai arată Reveal Marketing Research.

Sociologul Mircea Kivu a explicat pentru „Adevărul” de ce românii preferă Revelionul zilei de 1 Decembrie. „În primul rând este o sărbătoare veche de sute de ani, iar 1 Decembrie datează de numai câteva zeci de ani. Apoi, Revelionul înseamnă petrecere, dans, mâncare, voie bună, în general, iar Ziua Națională este percepută ca una cu defilare. În fine, Revelionul vine într-o înșiruire de sărbători, vine în special după Crăciun și apoi urmează Boboteaza. Este percepută ca o perioadă mai specială”, a precizat Mircea Kivu.

Unde pleacă românii în minivacanță

Un alt studiu, pus la punct de travelminit.ro, arată și care sunt destinațiile preferate de români de pentru minivacanța de 1 Decembrie, dar și cât au fost dispuși românii să plătească pentru aceste sejururi. „Stațiunile montane și marile orașe sunt și în acest an cele mai căutate destinații pentru minivacanța de 1 Decembrie. (...) Concret, cele mai căutate zone au fost marile orașe (cu 54% din numărul total al rezervărilor), muntele (cu 22% din numărul total al rezervărilor), stațiunile balneare (cu 11% din numărul total al rezervărilor), plus alte destinații (sate și localități pitorești, cu 11% din numărul total al rezervărilor). În topul celor mai populare orașe se află: Brașov, Sibiu, Predeal, București și Cluj-Napoca.(...) Prețul mediu pentru o cameră dublă/noapte este de 410 de lei în perioada minivacanței. 54% dintre check-in-uri vor fi făcute pe data de 30 noiembrie, semn că românii vor călători încă din prima zi liberă, însă nu toți au rezervat un sejur prelungit. În funcție de numărul nopților petrecute la unitățile de cazare, rezervările se prezintă în felul următor: 34% dintre rezervări sunt pentru 2 nopți, 29% pentru 3 nopți, iar 15% pentru 4 nopți”, se arată în studiu.

Pe lângă defilarea din București, o altă paradă militară va fi organizată, de 1 Decembrie, începând cu ora 14.00, și la Alba Iulia, orașul în care a fost semnată Rezoluția de la Alba Iulia, actul prin care s-a înfăptuit Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul Român.

Evenimente, spectacole și ceremonii dedicate Zilei Naționale vor fi organizate și în celelalte mari orașe ale țării, inclusiv în Cluj-Napoca, Sibiu și Brașov, astfel că, indiferent de zona în care turiștii vor alege să își petreacă minivacanța, aceștia vor putea să se bucure de atmosfera de sărbătoare așa cum se cuvine. Nu în ultimul rând, Târgurile de Crăciun au fost deja deschise în București, Sibiu, Craiova, Cluj-Napoca și nu numai.

Românii sunt patrioți la mâncare, dar nu și la mașini

În ceea ce priveşte alimentele româneşti, acestea sunt considerate net superioare celor produse în afara ţării. Pentru 47% dintre românii din mediul urban originea sau ţara producătoare este relevantă în alegerea produselor pe care le achiziţionează. Pentru persoanele peste 45 de ani, aceasta este semnificativ mai importantă (65%). Mai mult decât atât, două treimi dintre respondenţi declară că verifică originea produselor în magazin, înainte de achiziţionare, mai arată un studiu realizat de Reveal Marketing Research.

Între altele, românii consideră legumele şi fructele cea mai bună categorie de produse româneşti, cu 23% dintre respondenţi considerându-le ca fiind de cea mai bună calitate. Vinul este considerat cel mai de calitate produs românesc de 16% dintre români, iar apa îmbuteliată, de 12%.

Pe de altă parte, românii consideră într-o proporție semnificativă (77%) că automobilele produse în afara țării sunt de o calitate superioară celor românești. Aceeași situație o întâlnim și în cazul articolelor vestimentare, pentru care 55% dintre români consideră că cele importate sunt mai calitative decât cele produse în România.

„Spriț și lăutari” în Trenul Regal s-a anulat

De 1 Decembrie, Trenul Regal ar fi trebuit închiriat pentru o petrecere numită „Spriț și lăutari”, dar între timp oferta a căzut. Deși un bilet a costat 500 de euro – în pachet urmând să intre o călătorie cu trenul București - Sinaia și retur, o degustare de vinuri, mâncare și muzică lăutărească –, toate cele 80 de bilete au fost vândute. Dar, între timp, CFR Călători a anunțat că a reziliat contractul de închiriere a Trenului Regal pentru 1 Decembrie. „CFR Călători poate realiza la cerere, contra cost, prestații comerciale folosind personalul și materialul rulant propriu sau al beneficiarului. În acest sens, CFR Călători a primit o solicitare de prestări servicii pentru asigurarea remorcării și a personalului tehnic în vederea circulației garniturii Trenului Regal, pe ruta București-Sinaia și retur. Beneficiarul, odată cu solicitarea, a prezentat toate avizele tehnice de circulație ale trenului, emise de organele abilitate. CFR Călători a notificat beneficiarul, conform clauzelor contractuale, asupra denunțării unilaterale a contractului”, se mai arată în comunicatul CFR.

Petrecerea cu lăutari în Trenul Regal a deranjat Casa Regală. „Cu Trenul Regal au călătorit patru generații ale familiei regale. Începând cu 2008, au fost 14 călătorii care au avut legătură cu familia regală. Trenul a condus pe Regele Mihai I și pe Regina-mamă Elena în exil, în zilele de 3-6 ianuarie 1948. Același tren l-a condus pe ultimul drum pe Regele Mihai la 15 decembrie 2017. Ceea ce se întâmplă acum, o călătorie în scop comercial, reprezintă aproape o blasfemie. Trenul Regal îl considerăm un loc sacru, după ce l-a condus pe Regele Mihai pe ultimul drum”, a reacționat directorul Administrației Proprietăților Regale, Ion Tucă.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...