Studenții români avertizează asupra fenomenului hărțuirii sexuale în universități: „Sesizăm cu îngrijorare lipsa generală de interes”

Studenții români avertizează asupra fenomenului hărțuirii sexuale în universități: „Sesizăm cu îngrijorare lipsa generală de interes”

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) semnalează o preocupare insuficientă în prevenirea și combaterea hărțuirii, ceea ce a dus la o abordare superficială a acestui fenomen până în prezent.

Hartuire sexuala  Anosr   Foto ANOSR jpg

„Într-un mediu universitar în care instituțiile de învățământ superior ar trebui să reprezinte spații sigure pentru beneficiarii direcți ai actului educațional, sesizăm cu îngrijorare faptul că lipsa generală de interes în ceea ce privește prevenția și combaterea hărțuirii a făcut ca, până în momentul de față, fenomenul să fie tratat cu superficialitate, existând o reticență clară în a adopta măsuri concrete cu privire la acest subiect.”, afirma ANOSR.

ANOSR atrage atenția asupra unei crize reale în învățământul superior , evidențiată de recentele cazuri de hărțuire, hărțuire sexuală și violență psihologică, care afectează negativ parcursul academic al studenților.

Tragem un semnal de alarmă cu privire la necesitatea de a aborda această problemă cu maximă seriozitate și de a elabora cu celeritate măsuri legislative care să contribuie la fundamentarea unui cadru normativ în care asigurarea unui mediu universitar lipsit de acte de hărțuire, hărțuire sexuală și discriminare de orice fel reprezintă o prioritate.”, mai spun studenții.

ANOSR, ca reprezentant al studenților din România, spune că s-a opus ferm hărțuirii în universități și, din 2022, a inițiat acțiuni de promovare și conștientizare a importanței combaterii acestui fenomen. Federația subliniază gravitatea lipsei unor mecanisme eficiente de prevenție și combatere a hărțuirii în instituțiile de învățământ superior.

În lumina celor prezentate, considerăm imperioasă dezvoltarea unor mecanisme concrete care să poată fi operaționalizate în procesul de combatere a fenomenului și care nu doar să soluționeze problema la nivel declarativ, pentru a asigura încrederea membrilor comunității universitare în structurile cu responsabilități în domeniul integrității academice.”, se precizează în comunicat.

Toleranță zero pentru hărțuirea sexuală

ANOSR susține vehement principiul toleranței zero față de orice fapte de natură să afecteze demnitatea umană sau integritatea fizică sau psihică a membrilor comunității universitare și continuă demersurile pentru conturarea unui cadru legislativ care să garanteze un mediu universitar sigur, lipsit de orice formă de abuz. Nu-i lăsa să-ți ia culoarea ”, conchid studenții.

Comunicatul ANOSR vine în contextul în care sociologul și analistul politic Alfred Bulai, în vârstă de 61 de ani, este acuzat de comportament inadecvat față de studente , după ce le-a cerut să se dezbrace în fața lui în camera unde le oferea feedback academic. Poliția Capitalei a deschis un dosar penal pentru „folosirea funcției în scop sexual”, iar Alfred Bulai a fost suspendat din toate funcțiile și activitățile didactice la SNSPA

De asemenea, acuzați grave au fost aduse și la adresa profesorului și sociologului Marius Pieleanu (59 de ani), după izbucnirea scandalului legat de Alfred Bulai. El a fost acuzat de mai multe foste studente de agresiune sexuală.

Președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că, până la 1 octombrie, CNR va colabora cu experți și reprezentanți ai studenților pentru a elabora un ghid care va include proceduri și practici internaționale privind comportamentul inadecvat în mediul universitar.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

4 Care o fi faza cu știrea asta?

5 Hm! Pe asta o știați?