Structuri din neolitic, vechi de 6.000 de ani, descoperite în centrul orașului Istanbul

Structuri din neolitic, vechi de 6.000 de ani, descoperite în centrul orașului Istanbul

Arheologii turci au descoperit mai multe structuri din neolitic, despre care se crede că ar avea o vechime de 6.000 de ani, în timpul lucrărilor efectuate pentru o nouă linie de metrou în centrul orașului Istanbul, relatează Xinhua.

Structuri neolitice circulare și urne funerare au fost descoperite de experții de la Muzeul de Arheologie din Istanbul cu ocazia lucrărilor de amenajare a unei stații de metrou în districtul Beșiktaș.

Potrivit cercetătorilor, descoperirea va dezvălui o serie de informații prețioase despre istoria orașului Istanbul și a strâmtorii Bosfor ce separă țărmul asiatic de cel european.

"Această descoperire, realizată chiar în centrul orașului, va umple un gol important din istoria acestei regiuni, între anii 6.500 î.e.n. și 3.000 î.e.n.", a declarat arheologul turc Itir Bayburtluoglu.

"Cred că ne va furniza informații semnificative despre primele așezări umane din jurul strâmtorii Bosfor, una dintre cele mai importante rute maritime ale lumii, care făceau legătura între Marea Neagră și Marea Egee", a adăugat el.

"Structurile circulare sunt și ele remarcabile, deoarece dezvăluie un stil specific de construcții din acea perioadă", a mai spus cercetătorul turc.

Astfel de structuri au existat până în Epoca Fierului și sunt considerate urme ale unor așezări umane tipice din regiunea tracică din partea nord-vestică a Turciei.

În aprilie, arheologii au găsit și ruinele unor clădiri din secolele ale XIX-lea și al XX-lea în același sit.

În urma descoperirii anunțate joi, autoritățile locale au modificat poziționarea viitoarei stații de metrou, pentru a permite experților să efectueze săpături în profunzime.

Potrivit părerilor exprimate de Itir Bayburtluoglu, situl adăpostește mai multe artefacte ce provin din epoci timpurii și care ar putea fi descoperite în urma excavațiilor viitoare.

Locuitorii din Beșiktaș au reacționat cu entuziasm în urma acestor descoperiri arheologice.

"E foarte interesant, cred că noi locuim acum chiar deasupra așezărilor umane din perioada neolitică", a declarat Kerem Ozulku, unul dintre localnici, pentru agenția de presă Xinhua.

Proprietarul unei cafenele, aflate la doar câțiva metri de situl arheologic, a spus: "Asta înseamnă că eu am acum aceeași priveliște frumoasă spre Bosfor pe care au avut-o și oamenii care au trăit în urmă cu 6.000 de ani".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana, se pare, a intrat în ultima fază...

2 De citit...

3 VIDEO A fost descoperit prostul anului în România

4 Cine este milionarul român care a sărbătorit alături de Donald Trump, la Mar-a-Lago

5 „Obișnuiți-vă cu ideea / ”. Semnificația pozei, devenită virală, cu Elon Musk în timp ce cară o chiuvetă la Casa Alba