Structura gheții multianuale din Arctica s-a schimbat ireversibil în 2005-2007
Ca urmare, grosimea ei medie și durata de viață tipică s-au redus la jumătate în anii de după 2005-2007.
Foto: Shutterstock
Oceanologii din Norvegia au descoperit că structura gheții de mai mulți ani din Arctica s-a schimbat ireversibil între 2005 și 2007, determinând ca grosimea medie și durata de viață tipică să se înjumătățească în anii următori. Descoperirile oamenilor de știință au fost publicate într-un articol din revista Nature .
„Observațiile noastre arată că regimul gheții din Arctica s-a schimbat ireversibil în 2007, cu rezultatul că regiunile groase și deformate ale stratului de gheață au început să fie înlocuite cu straturi mai subțiri și mai uniforme de gheață. Această tranziție a fost asociată cu o Antarctica neobișnuit de caldă începând cu vara lui 2005 - 2007 și cu începutul unei acumulări accelerate de căldură în apele de pe coasta Alaskăi și Siberiei”, au scris cercetătorii.
Datorită încălzirii globale, dimensiunea calotei glaciare arctice s-a micșorat treptat în ultimele două sau trei decenii. Cu o combinație de anumiți factori meteorologici și climatici, aceste procese sunt accelerate, ceea ce duce la stabilirea de noi recorduri de iarnă și vară pentru scăderea suprafeței de gheață.
Adesea, astfel de evenimente au fost înregistrate de sateliții NASA și ai altor agenții spațiale de top din lume în ultimii 10-15 ani. De exemplu, zona glaciației arctice a scăzut brusc în timpul verii în 2007, 2012, 2015, 2016, 2017 și 2020. În timpul acestor sezoane de vară, zona de gheață din Arctica a fost cu 1-1,8 milioane de km pătrați mai mică decât în deceniile precedente.
Schimbări climatice ireversibile în Arctica
O echipă de oceanologi condusă de Hiroshi Sumata, cercetător la Institutul Polar Norvegian din Tromsø, a descoperit primele dovezi că astfel de retrageri glaciare abrupte pot provoca schimbări dramatice în structura gheții pe mai mulți ani în întreaga Arctica. Oamenii de știință au făcut această descoperire în timpul studiului gheții marine situate pe teritoriul strâmtorii Fram, care desparte Groenlanda de Svalbard.
În partea de jos a acestei strâmtori, există multe geamanduri de apă adâncă care monitorizează continuu proprietățile gheții care plutesc sau aflate deasupra lor, inclusiv grosimea, structura, viteza de mișcare și alte caracteristici ale acestora. Sumata și colegii săi au obținut date colectate de zeci de astfel de instrumente de observare între 1990 și 2019 în timp ce observau starea gheții din strâmtoarea Fram.
Analiza acestor informații de către oamenii de știință a arătat că structura gheții multianuale din Arctica s-a schimbat dramatic în 2007. Înainte de aceasta, gheața deformată de 3-4 m grosime domina în Oceanul Arctic, iar după aceea a început să domine gheața, a cărei grosime era de aproximativ 1-1,5 m. În mod similar, durata medie de viață a gheții s-a schimbat dramatic - a scăzut de la 4,3 ani până la 2,7 ani.
Motivul pentru aceasta, conform oceanologilor, a fost că, în 2005 și 2007, Arctica a cunoscut două sezoane de vară calde record, în timpul cărora o parte semnificativă a mărilor din largul coastei Alaskăi și Siberiei a fost eliberată de gheață. Acest lucru a accelerat fluxul de căldură în apele Oceanului Arctic și i-a schimbat ireversibil echilibrul termic, drept urmare gheața perenă a devenit mai subțire și de durată mai scurtă, au concluzionat oamenii de știință
Sursa: adevarul.ro