Stroe, după eliminarea dosarului cu șină: Instituțiile publice nu vor mai solicita obiecte de papetărie
Deputatul PNL afirmă că instituțiile publice din România nu vor mai solicita contribuabililor dosare cu șină sau orice alte obiecte de papetărie pentru furnizarea unui serviciu public, fiind obligate să ofere metode alternative de plată.
Liberalul a anunțat că legea va intra în vigoare în 180 de zile FOTO: Inquam Photos
„Instituțiile publice din România nu vor mai solicita contribuabililor dosare cu șină sau orice alte obiecte de papetărie pentru furnizarea unui serviciu public și vor fi obligate să ofere metode alternative de plată, precum plata cu cardul sau online. Potrivit aceleiași noi legi inițiate de deputați ai PNL, cetățenii nu vor mai fi obligați să furnizeze copii legalizate ale actelor, acestea urmând să fie atestate ca fiind conforme de către funcționar”, a anunțat purtătorul de cuvânt al PNL.
Potrivit lui Ionuț Stroe, instituțiile publice vor pune gratuit la dispoziția cetățenilor formularele tipizate, atât în format fizic, cât și electronic și vor fi obligate să accepte documentele care au fost semnate electronic. Mai mult decât atât, instituțiile care vor solicita copii pe hârtie vor achita costurile fotocopierii acestora.
Ionuț Stroe a anunțat că legea prin care se elimină dosarul cu șină va intra în vigoare în 180 de zile.
„În plus, comunicarea cu cetățenii prin mijloace electronice, acolo unde se poate, va înlocui mersul la ghișeu. Legea pentru simplificarea procedurilor administrației publice, inițiată de deputați ai PNL, a fost votată de Camera Deputaților, ca for decizional și va intra în vigoare în 180 de zile”, a afirmat deputatul PNL.
Legea prin care se elimină dosarul cu șină, promulgată de Iohannis
Președintele României a promulgat legea prin care instituțiile nu mai pot solicita de la persoane fizice sau juridice niciun obiect de birotică sau papetărie pentru soluționarea cererilor pentru furnizarea unui serviciu public.
Potrivit legii promulgate de Klaus Iohannis, instituțiile „nu pot solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, dosare, dosare cu șină, precum și niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie”.
Legea, inițiată de liberalii George Tuță, Sebastian Burduja, Gabriela Horga și Diana Morar, are ca obiect de reglementare completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2016, în sensul instituirii în sarcina instituţiilor publice, organelor de specialitate ale administraţiei centrale şi locale şi persoanelor juridice de drept privat, care au obţinut, potrivit legii, statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, a unei obligaţii de a pune la dispoziţia cetăţenilor, în mod gratuit, în format fizic pe hârtie sau în format electronic, pe pagina de internet proprie, modele de formulare sau cereri aferente serviciilor furnizate.
Instituțiile în cauză au obligaţia să publice o adresă de e-mail pentru primirea în format electronic a copiei după cartea de identitate, pe punctul de contact unic electronic şi pe pagina proprie de internet. Proiectul introduce și obligaţia de a oferi metode alternative de plată a serviciilor publice furnizate contra cost, fie prin plata cu cardul, fie prin intermediul altor sisteme de plată, mai arată sursa citată.