Stroe, către Dîncu: Să vorbească mai des cu conducerea PSD. Situaţia din Educație s-a rezolvat
Purtărorul de cuvânt al PNL a avut un mesaj pentru fostul ministru social-democrat. Liberalul i-a atras atenția că neînțelegerile privind situația secretarul de stat al PSD, lăsat fără atribuții, au fost rezolvate. De asemenea, reprezentantul PNL i-a sugerat să comunice mai mult cu conducerea PSD.
„Înainte de a răspunde acuzelor domnului Dîncu, trebuie să stabilim un lucru, de altfel reglementat legal, atribuţiile secretarilor de stat şi subsecretarilor de stat se stabilesc de către ministru, prin ordin”, a spus Ionuţ Stroe într-o intervenție la Digi24, precizând că acest lucru ţine de organizarea ministerului, în contextul în care un secretar de stat a acuzat că a fost lăsat fără atribuții în urma unor diferențe de opinii pe tema legilor Educației.
Reprezentatul liberalilor a susținut că situaţia pe care o acuză fostul ministru al Apărării privind „atribuţiile acestui secretar de stat din cadrul Ministerului Învăţământului s-a rezolvat de ieri, de aseară, la şedinţa coaliţiei”.
„Îi recomand domnului Dîncu să vorbească mai des cu structurile de conducere ale PSD, pentru că aceste reacţii resentimentare nu îl ajută cu nimic pe domnul Dîncu şi evident nici coaliţia”, a mai afirmat Ionuț Stroe.
Ionuţ Stroe a precizat că „nu e prima oară când Vasiel Dîncu nu este la curent sau nu e informat în legătură cu deciziile luate în cadrul coaliţie”.
„Domnul Dîncu nu-şi face bine evident, reacţionând în felul ăsta şi nici coaliţiei. Este foarte important ca înainte să ieşim public să acuzăm sau să solicităm în nume personal, să te informezi în legătură cu anumite chestiuni. (..) E evident că situaţia s-a rezolvat de ieri şi că reacţia domnului Dîncu este una care poartă, aşa, o anumită doză de resentimente”, a mai subliniat purtătorul de cuvânt al PNL.
Legile Educației aprind scântei în Coaliție
Legea Educaţiei este principala prioritate a PNL în actuala sesiune parlamentară, având în vedere că proiectul este dorit de Klaus Iohannis, dar şi faptul că portofoliul e deţinut de formaţiunea liberală.
Şi PSD vrea finalizarea legii, dar nu fără a-şi aduce aportul, fapt care a creat tensiuni între cele două partide.
Mai exact, în prezent, proiectul de lege se află încă în dezbaterea specialiștilor din Coaliție, unul dintre aceştia fiind social-democratul Vasile Dîncu, care a cerut amânarea aprobării acestuia în Guvern. Iar amânarea pare să fie o soluţie agreată la nivelul întregului partid.
„Sunt câteva priorități pe care PSD le are. Una dintre ele se referă la accesibilitatea învățământului pentru cei din mediul rural sau cu venituri mici. Dacă ne uităm la indicatorul abandonului şcolar, vedem că lucrurile nu merg bine în această direcţie. Încercăm să regăsim în Legile Educaţiei măsuri care să îndrepte aceste inegalităţi. Dacă este nevoie de mai mult timp, experții PSD vor spune acest lucru”, a declarat Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD, pentru „Adevărul”.
Potrivit discuţiilor iniţiale din Coaliţie, legea ar fi urmat să fie finalizată până pe 1 februarie şi să ajungă la Parlament în jurul datei de 15 februarie.
PNL este nemulţumit de o eventuală amânare a legii, menţionând că vrea să fie adoptată în actuala sesiune şi invocând faptul că există deja „un calendar agreat în cadrul coaliţiei”. „Suntem încrezători că el va fi respectat şi vom putea promova acest proiect legislativ”, a subliniat Ionuţ Stroe.
Secretar de stat lăsat fără atribuții
Secretarul de stat din Ministerul Educației, Florin Lixandru, a subliniat că, în opinia PSD, legile educației pot fi dezbătute tot anul 2023, fiind proiecte prea importante.
Secretarul de stat a acuzat că i-au fost retrase atribuțiile în urma unui „delict de opinie” pe tema legilor educației, care se află încă în dezbaterea experților Coaliției de guvernare și pentru care a afirmat că se dorește „o dezbatere reală”.
Ulterior, preşedintele PSD a declarat că ministrul Educaţiei, Ligia Deca, trebuie să dea explicații în Coaliţie privind motivul pentru care i-au fost suspendate atribuțiile unui secretar de stat PSD.
La finalul zilei, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, miercuri, în şedinţa Coaliţiei de guvernare, că îi va schimba atribuţiile secretarului de stat Florin Lixandru, potrivit unor surse liberale.
Senatorul PSD Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării din partea social-democraților, a transmis însă în dimineața următoare că partidul său va fi obligat să ceară demisia ministrului Educației , în cazul în care aceasta nu va reveni asupra deciziei de a retrage atribuțiile secretarului de stat Florin Lixandru. Vasile Dîncu a descris decizia Ligiei Deca ca „un abuz de putere”.
Sursa: adevarul.ro