Stroe anunță că bugetul pe 2023 va fi publicat la finalul săptămânii. Când va fi adoptat de Parlament
Purtătorul de cuvânt al PNL a afirmat, potrivit News, că bugetul de stat va fi publicat, „cel mai probabil joi”, urmând ca în aproximativ o săptămână să treacă de votul celor două Camere ale Parlamentului.
Ionuț Stroe a arătat când ar putea fi adoptat bugetul de stat FOTO Inquam Photos
„Bugetul va fi expus public cel mai probabil joi, după şedinţa Guvernului, ştiam că joi se va face. Construcia bugetară în momentul de faţă cuprinde un procent al investiţiilor record pentru România, este anul în care practic ne propunem repornirea motoarelor economiei romîneşti, la capacitate maximă, după atâtea crize prin care am trecut în ultimii ani”, a spus Ionuţ Stroe, potrivit News.
Privind momentul în care ar putea fi adoptat bugetul de stat pentru 2023, Stroe a precizat că va sta în Parlament atâta timp cât va fi nevoie.
„Probabil într-o săptămână va trece prin comisia de buget şi prin plenurile reunite ale celor două Camere şi vom avea buget la timp. (..) Va fi un buget care va funcţiona din prima zi a anului 2023”, a mai precizat Stroe.
Purtătorul de cuvânt al liberalilor a mai arătat că vor fi reconfirmate creşterile investiţiilor, susținând că este posibil să se ajungă la un procent de 7,4% anul viitor.
În privința unei creșteri economice de 3%, liberalul s-a arătat mult mai optimist, explicând că, în opinia sa, ar putea fi vorba despre un procent mult mai mare, însă nu a vrut să se pronunțe dând cifre exacte.
Bugetul pentru 2023 prevede 7,2% din PIB pentru investiții
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că în bugetul pe 2023 vor fi alocate 110 miliarde lei pentru investiții, ceea ce înseamnă 7,2% din PIB, fiind cu 20 de miliarde mai mult față de anul în curs.
Șeful guvernului român a anunțat în urmă cu două săptămâni și măsurile Coaliției care urmează să se aplice anul viitor, privind creșterea pensiilor, inclusiv ajutoarele țintite pe care la va da Guvernul pe care îl conduce, fiind de asemenea decizie și pentru majorarea salariului minim la 3000, din care 200 să rămână neimpozitați, în acest caz se poartă încă discuții cu privire la neregulile create astfel în cazul diferenței față de cei care au salariul puțin mai mare.
De asemenea, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a transmis, marţi, în cadrul unui eveniment de specialitate, că nu vor fi taxe noi, dar se vor face investiții masive în economia românească.
„S-a vorbit că nu vor fi taxe noi. Nu, taxe noi nu vor fi și asta am spus încă de la ajustarea pe care am făcut-o în această vară care a constat, într-un fel, într-o reducere a unor facilități care-și atinseseră și elementul de potențial pe de o parte, dar pe de altă parte au provocat distorsiuni în zona de investiții în economia românească.”, a transmis ministrul Finanțelor.
Șeful portofoliului care trebuie să vină cu bugetul pe anul viitor a subliniat că vor fi făcute investiţii masive în economie.
„Nu vor fi taxe noi, dar vor fi investiții masive. Nu numai din perspectivă publică. Bugetul anului viitor este construit pe un volum de investiții istoric. Vreau să-l văd și realizat și cred că toți ne dorim în România să vedem și investițiile realizate, cele pe care le punem în buget. Deci un volum de 112 miliarde de lei, 7,2℅ din PIB, dar cel mai mult și cel mai important este să investim în capitalul românesc și în economie”, a mai precizat Adrian Câciu.