Stroe (MTS), după medaliile de la Lausanne: Sunt rezultate frumoase, de excepţie, de care suntem mândri ca români

Stroe (MTS), după medaliile de la Lausanne: Sunt rezultate frumoase, de excepţie, de care suntem mândri ca români

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, le-a oferit, miercuri, diplome şi flori sportivilor români medaliaţi la Jocurilor Olimpice de Tineret, ediţia de iarnă din Elveţia, în frunte cu Georgeta Popescu şi Andrei Nica, medaliaţi cu aur în proba de monobob, cu prilejul unei ceremonii la sediul ministerului.

România a cucerit trei medalii la Jocurile Olimpice de Tineret de la Lausanne (9-22 ianuarie), două de aur prin Andrei Nica şi Georgeta Popescu, la monobob, şi un bronz prin Ramona Ionel, în proba de sprint pe echipe mixte la patinaj viteză, care a lipsit de la ceremonie.

''Sunt rezultate frumoase, de excepţie, de care suntem mândri ca români, mai ales că vin din zona sporurilor de iarnă, care câştigă în ţara noastră tot mai multă popularitate. Evident că în spatele acestor sportivi care se întorc cu aur şi bronz de la Jocurile Olimpice de Tineret se află multă muncă, efort susţinut, se află o foarte mare investiţie şi, din păcate, condiţii de pregătire pe care nu le întâlnim în România şi suntem nevoiţi să facem stagiile de pregătire în special afară pentru aceşti sportivi şi se află nişte antrenori de care suntem tare mândri, mai ales că sportivii care sunt astăzi premiaţi provin din cluburile care sunt instituţii aflate în subordinea MTS. Evident de menţionat este şi COSR, pe care încercăm să-l sprijinim cu tot ce este posibil. Misiunea noastră publică, a ministerului, este să ne asigurăm că aceşti sportivi, care sunt cu siguranţă generaţia care ne va reprezenta la olimpiada sporturilor de iarnă din 2022, au condiţiile de pregătire necesare, sunt motivaţi în a reprezenta ţara, a face imagine sportului românesc şi ţării şi bineînţeles nu duc lipsă de absolut nimic. E o performanţă care onorează în egală măsură pe toţi cei care aici în ţară au pus umărul în măsură mai mică sau mai mare la acest lucru'', a declarat ministrul Ionuţ Stroe după festivitate.

Georgeta Popescu şi Andrei Nica, ambii componenţi ai Clubului Sportiv Orăşenesc Sinaia, s-au pregătit şi calificat la JOT 2020 concurând cu boburi închiriate, dar pe pista olimpică de la Saint-Moritz materialul de concurs a fost acelaşi, distribuit concurenţilor prin tragere la sorţi. Un monobob nou ajunge la 35.000 euro, iar un bob de două persoane chiar la 100.000 de euro. Lipsa unei piste de bob în ţară implică stagii costisitoare în străinătate pentru antrenamente şi competiţiile naţionale şi internaţionale

''Aceste performanţe argumentează şi sprijină o anume fundamentare a acestor sporturi de iarnă în ceea ce priveşte bugetarea din partea statului, sprijinul din partea instituţiilor, dezvoltarea ca disciplină în cluburile noastre, dar nu le condiţionează neapărat. Gândindu-mă la sportul de masă în România, putem vedea în ultimii ani de zile o creştere în popularitate a acestor sporturi de iarnă şi în mod evident că obligaţia statului în raport cu nevoia societăţii este să asigurăm tuturor cetăţenilor acestei ţări iubitori de iarnă structura sportivă de a le practica. Aceasta este misiunea noastră, să oferim în special segmentului tânăr al populaţiei, dar şi celor care îşi doresc a face sport la altă vârstă posibilitatea de a-l practica. Aceste performanţe întregesc oarecum şi motivează suplimentar statul în a face investiţii în infrastructura sportivă pentru sporturile de iarnă, lucru pe care cu siguranţă îl vom face. Am discutat cu antrenorul (Cezar Popescu, antrenorul lotului de monobob, n. red.) şi sportivii prezenţi aici câteva chestiuni pe care rapid am putea să le susţinem din punct de vedere financiar. Cum ar fi, posibilitatea achiziţionării unui monobob pentru antrenamente sau a unui bob de doi, apropo de evoluţia viitoare a celor doi sportivi sau amenajarea unei porţiuni de start a unei piste de bob, lucru extrem de necesar în ţară. Mai sunt încă trei, dar considerăm că e loc pentru a face mai mulţi'', a adăugat ministrul Tineretului şi Sportului.

Medalia de aur este răsplătită de COSR cu 18.000 lei, iar cea de bronz cu 9.000 lei, dar conform HG 1447/2007, privind normele financiare pentru activitatea sportivă, MTS nu îi poate răsplăti financiar pe sportivii medaliaţi la JO de Tineret.

Ministrul Ionuţ Stroe a promis că se va implica pentru modificarea acestei hotărâri de guvern care reglementează premiile pentru sportivi: ''După cum am mai spus, HG 1447 poate fi îmbunătăţită. Este foarte mult loc, ca să fiu indulgent, pentru a îmbunătăţi această hotărâre de guvern. Dar COSR, cu sprijinul nostru şi al instituţiilor statului, poate să facă această premiere. Acolo din păcate, nu sunt prevăzute şi Olimpiadele de tineret. Voi propune în primul rând o dezbatere publică, cu participarea celor implicaţi, atât a noastră, ca instituţie, dar şi a beneficiarilor, mă refer la sportivi, federaţii, cluburi, pentru a modifica această HG şi a o echilibra din punct de vedere al beneficiilor directe pe care sportivii şi antrenorii pot să le aibă ca urmare a înaltei performanţe. Premierea Olimpiadelor pentru tineret, din punctul meu de vedere, nu ar trebui să lipsească dintr-o asemenea HG''.

România a fost reprezentată de 35 de sportivi la cea de-a treia ediţie de iarnă a Jocurilor Olimpice de Tineret (competiţie rezervată sportivilor sub 18 ani) la biatlon, bob, hochei pe gheaţă, patinaj viteză, sanie, sărituri cu schiurile, schi alpin, schi alpinism, schi fond şi snowboard, zece dintre cele 16 discipline sportive aflate în programul competiţiei. AGERPRES/(A, AS/autor: Teodor Ciobanu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 O imagine cât o mie de cuvinte...

3 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

4 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă