Stresul și munca în timpul nopții pot să ne omoare. Specialiștii au descoperit că sunt cauze ale cancerului de colon

Stresul și munca în timpul nopții pot să ne omoare. Specialiștii au descoperit că sunt cauze ale cancerului de colon

Stresul și munca noaptea sunt două dintre cele mai importante cauze ale apariției cancerului de colon. Specialiștii au făcut teste de laborator și au identificat modul în care stresul ne afectează sănătatea intestinelor și cum ne poate îmbolnăvi grav.

Cancerul de colon afectează tot mai multă populație FOTO Shutersttock

Cancerul de colon afectează tot mai multă populație FOTO Shutersttock

Cancerul de colon a devenit un flagel la nivel mondial. Acesta afectează intestinul gros și descoperit târziu este mortal. Conform statisticilor, cancerul de colon a devenit cel de-al treilea tip de cancer ca incidență la nivel mondial. În anul 2022, peste 1.9 milioane de oameni au fost diagnosticați. Totodată, cancerul de colon este cea de-a doua cauză de deces cauzată de cancer, cu peste 900.000 de decese în fiecare an. Studiile realizate de specialiști indică, pe lângă alimentația defectuoasă și viciile, principalele cauze ale îmbolnăvii de cancer de colon sunt stresul și lipsa somnului.

Stresul , boală curată pentru intestine

Studiile prezentate în cadrul United European Gastroenterology (UEG) Week 2024, o conferință importantă pe teme de sănătate publică organizată la Viena, în Austria, au arătat cum stresul și munca în timpul nopții pot afecta grav sănătatea intestinului. Mai precis, devin cauze pentru apariția cancerului de colon . Stresul poate să ne afecteze microbionul, din interiorul intestinelor, atât de grav încât se poate ajunge la cancer de colon. Studiile au fost făcute pe șoareci de laborator, cu rezultate elocvente. Cercetările efectuate de profesorul Jinlin Yang de la Departamentul de Cancer Gastrointestinal și Boli ale Ficatului de la Spitalul de Vest din China și Universitatea din Sichuan indică faptul că stresul este cu adevărat criminal. Acesta a folosit șoareci de laborator împărțiți în două grupe. Una dintre grupe a fost expusă la stres cronic, prin tot felul de restricții. Mai apoi cercetătorii au analizat fecalele pentru a vedea impactului stresului asupra microbiomului intestinal. Rezultatele au arătat că la grupul de șoareci afectați de stres cronic prezentau o rată mai mare de risc pentru dezvoltarea de tumori ale intestinului gros, față de cei care nu suferit din cauza stresului. Asta demonstrează efectul devastator al stresului asupra microbiomului din intestine. ”Am făcut o transplantare a microbiotei fecale și am descoperit că microbiota din fecalele de șoarecii stresați promovează progresul cancerului de colon”, precizează cercetătorii chinezi pentru medicalnewstoday.com.

Somnul întrerupt și munca în timpul nopții ne îmbolnăvesc

Alte studii arată că și lipsa unui somn de calitate sau un somn întrerupt pot să ne afecteze grav intestinul și pot să conducă la apariția cancerului de colon. Inclusiv dacă muncim noaptea. „Cred că tulburarea somnului și tulburările hormonale afectează grav acele mecanisme de supresie a cancerului”, spune Shuji Ogino, profesor de patologie la Harvard Medical School pentru Medical News Today. Mai precis, cercetătorii au descoperit că șoarecii de laborator a căror ritm de cicluri circadiene, adică perioada normală de somn, le-a fost întrerupt era predispuși la cancer. Munca noaptea este, de asemenea, foarte nocivă pentru organism, tocmai fiindcă nu respectă ciclurile normale de somn ale organismului. „Turele de noapte sunt acceptate ca fiind carcinogene”, precizează Shuji Ogino. Atât stresul cât și somnul de proastă calitate, întrerupt predispus la dezichilibre în miocrobiomul intestinal cu efecte grave, dar și la inflamații periculoase.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Când apare «cioclul» în sediu, știm că cineva va fi determinat să demisioneze” / Secretele murdare ale marilor companii IT din România dezvăluite de un…

2 Da, este Daniela Crudu...

3 VIDEO Vomitiv natural...

4 Foarte interesant!

5 VIDEO „E absolut halucinant cum bate câmpii”