Stresul poate da mâncărimi ale pielii

Stresul poate da mâncărimi ale pielii

Stresul cronic sau acut poate afecta pielea și poate provoca urticarie. Stresul este unul din factorii care pot provoca probleme de somn, un sistem imunitar slab, tensiune arterială mai mare și funții cognitive mai scăzute.

Stresul  poate provoca urticarie - Foto Freepik

Stresul poate provoca urticarie - Foto Freepik

Răspuns natural la amenințările percepute de corp, stresul poate fi sănătos, într-o oarecare măsură, deoarece creează hormoni necesari, care îi fac ppe oameni să se descurce mai bine în anumite aspecte ale vieții, inclusiv relații sociale. Însă, prea mult stres, pe o perioadă lungă de timp, provoacă creșterea hrmonului stresului, cortizolul, ce poate declanșa sistemul imunitar să fie mai reactiv și să facă pielea mai sensibilă, potrivit CNN.

Pe piele pot apărea erupții induse de stres, care cauzează o accentuare a urticariei. Oameni care au deja alte afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema, rozaceea și psoriazisul, stresul poate intesifica simptomele.

Un studiu recent spune că urticartia, reprezentată de umflături persistente și mâncărimi, poate fi provocată de stresul emoțional sau după ce se consumă alimente fierbinți sau picante.

Urticaria de stres apare ca răspuns la temperaturile ridicate ale corpului cauzate de stres. Dar poate apărea și ca răspuns al organismului, în urma creșterii histaminei, o substanță chimică pe care sistemul imunitar o produce ca răspuns la anumiți factori declanșatori, rezultând în urticarie sau în bătături, potrivit dermatologului Dr. Lauren Ploch, un dermatolog membru al Asociației Academiei Americane de Dermatologie.

Cum să scapi de urticaria provocată de stres

O vizită la medic este indicată atunci când vă confruntați cu urticaria pentru a se vedea care este cauza exactă.

"Deși recunoaștem, în calitate de dermatologi, că urticaria poate fi cauzată de stres, aceasta nu este "prima noastră explicație". Dacă nu putem găsi nicio altă cauză pentru urticarie, atunci este rezonabil să luăm în considerare stresul. ", a declarat Dr. Whitney High, profesor și director de dermatopatologie la University of Colorado School of Medicine, potrivit CNN.

Uneori, din cauza streului prelungit, afecțiunea se poate transforma în neurodermatită, care este un ciclu aparent nesfârșit de scărpinat, potrivit dermatologului american.

Erupțiile de stres arată ca niște umflături roșii, care pot apărea pe tot corpul, dar cel mai frecvent pe față, gât, piept sau brațe, potrivit Scripps Health. Mărimea umflăturilor poate varia de la puncte mici până la bătături mari și, ocazional, se formează în grupuri, explică Dr. Whitney High.

Urticaria de stres poate apărea brusc și poate dura doar o zi sau câteva săptămâni, dar leziunile migrează întotdeauna, unde o umflătură va dispărea, se va forma una nouă, până când afecțiunea dispare în totalitate sau este tratată, subliniază dermatologul american.

Mâncărimile sunt extrem de deranjante și pot provoca o senzație de arsură. Uneori, astfel de erupții pot fi asociate cu umflarea ploapelor sau a buzelor.

Prevenția este cel mai bun tratament pentru iritațiile provocate de stres, însă nu trebuie să ne panicăm dacă ne confruntăm cu simptomele descrise mai sus.

Potrivit Colegiului American de Alergologie, Astm și Imunologie, 20 % dintre oameni se vor confrunta cu urticaria într-un anumit moment din viață.

Cel mai frecvent aceasta poate fi tratată cu antihistaminice orale, cum ar fi Zyrtec, însă ar putea trece de la sine, dacă este înlăturat factorul declanșator

Tehnici de reducere a stresului, cum ar fi relaxarea, meditația și alte terapii cognitive similare, pot ajuta în cazul iritațiilor provocate de stres, spun dermatologii americani.

De asemenea, sunt recomandate dușurile reci și evitarea alimentelor fierbinți, a alcoolului și a băilor fierbinți și a saunelor, care ar putea irita erupția cutanată.

Medicii subliniază că este important să nu vă scărpinați, deoarece aceasta poate agrava mâncărimea și ar putea răspândi bacterii dăunătoare.

Și Organizația Mondială a Sănătății recomandă tactici de atenuare a stresului, inclusiv menținerea legăturii cu prietenii apropiați și familia și menținerea unui program zilnic care să permită timp pentru mese, exerciții fizice și activități recreative.

Pe termen lung, vă puteți feri de stres cu ajutorul unei diete sănătoase, cu un somn bun și exerciții fizice regulate .

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri