Strategia regimului Putin pentru a face rost de carne de tun în Ucraina: moartea, mai „profitabilă” decât viața

Strategia regimului Putin pentru a face rost de carne de tun în Ucraina: moartea, mai „profitabilă” decât viața

Rușii puternic îndatorați sunt chemați la birourile de recrutare militară cu promisiunea de a-și pune capăt problemelor lor financiare.

Recruți ruși trimiși la lupte în Ucraina FOTO Profimedia

Recruți ruși trimiși la lupte în Ucraina FOTO Profimedia

Una dintre realitățile triste ale Rusiei contemporane este că participarea la război poate fi pentru mulți dintre cetățenii săi una dintre puținele căi de a ieși din sărăcie. Și mai trist, în Rusia, moartea poate fi mai „profitabilă” decât viața. Potrivit unei investigații realizate de Novaia Gazeta Europe în mai multe regiuni ale Rusiei, un bărbat de 35 de ani se poate așepta să câștige mai puțin dacă ar lucra până la pensionare, la 65 de ani, decât ar obține din compensația promisă familiei sale dacă ar muri pe câmpul de luptă din Ucraina.

Făcând moartea mai „profitabilă” decât viața, armata rusă încearcă să-i ademenească în rândurile sale pe cei aproximativ 13 milioane de ruși cu datorii. Așadar, înrolarea a fost făcută foarte atractivă.

De altfel, Serviciul Federal al Executorilor Judecătorești din Rusia a suspendat toate dosarele celor care au semnat contracte cu Ministerul Apărării pentru a lupta în Ucraina. O persoană angajată pe câmpul de luptă nu își poate pierde mașina sau apartamentul, nu se poate trezi cu contul bancar blocat și rămâne cu dreptul de a călători în străinătate.

Datornicii sunt cel mai recent grup vizat de Ministerul rus al Apărării în foamea sa permanentă de noi recruți care să lupte în Ucraina. În loc să-și plătească datoriile, rușii se văd obligați să le înghețe protejându-și „patria” de atacurile inventate ale ucrainenilor.

În octombrie, o mamă a doi copii din orașul Krasnoiarsk, în centrul Siberiei, a povestit cum a primit un bilet de înrolare în armată din partea executorilor judecătorești, în pofida faptului că nu are experiență militară. Aceștia i-au transmis că dacă se înscrie, va câștiga suficienți bani pentru a-și acoperi datoriile. Femeia a refuzat oferta odată ce și-a dat seama că nu există nicio garanție că statul va plăti milioanele de ruble promise ca despăgubiri familiei ei în cazul în care ar muri în Ucraina, iar datoriile ar urma să fie transferate în mod sigur asupra moștenitorilor.

În același timp, deținuții care au semnat contracte cu Grupul Wagner, apoi cu Ministerul Apărării se pot întoarce acasă odată cu încheierea obligațiilor în Ucraina. Ei sunt grațiați de Vladimir Putin și se întorc în țară cu un cazier judiciar impecabil, în timp ce executorii judecătorești nu le cer rambursarea datoriilor pe perioada aflării pe câmpul de luptă.

În anii '90, mecanismele de executare a ordinelor judecătorești s-au dovedit a fi fără speranță într-o Rusie aflată în haos. Aplicarea legii a fost deficitară din cauza grupurilor criminale, mult mai eficiente în recuperarea datoriilor. Serviciul executorului judecătoresc a fost reînviat abia în 1997.

Cu toate acestea, justiția socială rămâne un vis îndepărtat în Rusia. Potrivit raportului anual al ONG-ului american World Justice Project, Rusia ocupă locul 113 din 142 de țări în ceea ce privește statul de drept, mai jos decât Zambia, Liban și Guatemala.

Serghei, un angajat al serviciului executorilor judecătorești din regiunea Ekaterinburg, spune pentru Novaia Gazeta Europe că strategia regimului Putin de a recruta datornicii dă roade: „Inițial nu mi-a venit să cred că cineva ar fi de acord, dar apoi s-au înscris de fapt mai multe persoane, chiar și bărbați cu datorii de 300.000 de ruble (3.100 de euro) sau mai mult pentru pensii alimentare neplătite. Dar, sincer, care dintre acești tipi este un soldat adevărat? Sunt oameni fără căpătâi”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!