Strategia lui Putin în Ucraina: Sacrificăm tot! De ce rămâne periculoasă fosta Armată Roşie în Ucraina

Strategia lui Putin în Ucraina: Sacrificăm tot! De ce rămâne periculoasă fosta Armată Roşie în Ucraina

Conflictul din Ucraina ne-a oferit o oglindă a potenţialului militar convenţional al fostei Armate Roşii şi o dovada clară a ratării reformei din sistemul de apărare al Moscovei dorite de fostul ministrul al Apărării, Anatoli Serdyukov. Totuşi, funcţionând într-un mediu corupt şi dotat cu armament învechit, sistemul militar convenţional rusesc rămâne unul periculos din cauza supradimensionării de tip sovietic.

Denumită „New Look Army”, acestă reformă care a inclus printre altele şi trecerea la unităţi mai mici de nivel brigadă (celebrele BTG - Battalion Tactical Group) nu a fost însă definitivată pentru că strategia de apărare s-a schimbat radical la intrarea în funcţie a actualului ministru al Apărării, Serghei Şoigu, arată o analiză a Inside Over , care mai precizează după aceste transformări fosta Armată Roşie a suferit primul test adevărat în războiul din Ucraina.

Strategia Moscovei a acordat o atenţie specială forţelor de lovire blindate, marea majoritate a acestora fiind echipate cu tancuri de tip T-72 din anii 1980 şi 1990, împreună cu câteva T-90M, T-80BVM şi T-72B3. De asemenea, în ultima perioadă Rusia a mobilizat şi mai vechiul T-62 şi T-62M, după cum arată imaginile de pe frontul sudic din regiunea Herson. Rezutatele din teren arată că dincolo de deficienţele structurale ale armatei moscovite legate de logistică în care corupţia, acum endemică în ţară, a avut un cuvânt greu de spus, dar şi ţinând cont de tacticile discutabile de folosire în luptă ale noilor BTG, se poate concluziona totuşi că unităţile de blindate ruseşti reprezintă încă o forţă de lovire impunătoare, iar aceasta se datorează exclusiv factorului numeric.

Sistemul sovietic bântuie Armata Rusă

Concret, în fosta Armată Roşie s-au păstrat tacticile sovietice de dispunere a tehnicii de luptă pe front. Astfel, cele de pe prima linie sunt dotate cu material mai modern, complet echipate şi pregătite de luptă, iar cele din linia a două sunt echipate cu tehnică mai veche operaţională între 50 şi 75 la sută. În fine, tehnica din linia a treia este constituită din material mai vechi, care necesită un interval de timp de aproximativ două luni pentru mobilizarea. Conform analiştilor, în urma pierderilor suferite, Rusia a ajuns să apeleze acum, cel puţin parţial, la cea de-a treia linie luând decizia de a aduce pe front tancurile T-62 care s-a fabricat în intervalul 1961 – 1975, cel mai nou astfel de blindat având 47 de ani.

În Rusia există depozite uriaşe în care sunt plasate vehicule blindate de linia a doua şi a treia, care în general sunt păstrate în astfel de condiţii încât să fie reactivate mai mult sau mai puţin rapid. Unii estimează că ar fi stocate peste 20.000 de astfel de tancuri, dar alte surse precum GlobalFirePower.com susţin că numărul total al tancurilor ruseşti ca fiind puţin peste 12.000, o forţă veche, dar apreciabilă ca număr. Ca putere de lovire, la aceste tancuri principale de luptă mai trebuie să adăugăm 30.122 de blindate, 6.573 de piese de artilerie autopropulsată şi peste 3.300 de lansatoare de rachete.

Acceleratrea livrărilor de armament modern către Kiev

Sigur, multe dintre aceste mijloace de luptă au fost deja pierdute în Ucraina. Concret, conform portalului Oryx Spioenkopp , Rusia a pierdut – vorbim de distrugeri probate cu imagini foto sau video – 774 de tancuri (în principal T-72), 1.402 blindate, 122 de piese de artilerie autopropulsată şi 82 de lansatoare de rachete.

Un mic calcul ne arată că, deşi învechită, Rusia mai deţine cantităţi serioase de tehnică, iar singura soluţie identificată de experţii militari pentru soarta războiului din Ucraina ar fi continuarea dotării Kievului cu armament modern de origine occidentală. „Rusia merge practic la sacrificiu. Are mii de tancuri vechi pe care le poate trimite pe front şi pe care Moscova este dispusă să le şi piardă în luptă. Oricum ele trebuiau făcute fier vechi.

Mai cinic este că Moscova este dispusă să piardă aceste tancuri vechi cu tot cu echipaj, dar asta este gândirea de tip sovietic

Aurel Cazacu

analist militar

Mai cinic este că Moscova este dispusă să piardă aceste tancuri vechi cu tot cu echipaj, dar asta este gândirea de tip sovietic. Oricum, Rusia vede şi o oportunitate aici. Va avea motiv să producă tehnică de luptă mai modernă pentru înlocuirea celei distruse în Ucraina. Acum, pentru a combate aceste stocuri imense de tehnică rusească care sunt transferate pe front, occidentali sunt obligaţi, practic, să continue şi chiar să suplimenteze ritmul de livrare al sistemelor moderne de armament către Kiev”, a declarat pentru „Adevărul” analistul militar Aurel Cazacu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

4 Foarte interesant!

5 S-a deschis Cutia Pandorei? / Rusia amenință cu arme pe care nu le-a folosit încă dacă Ucraina o atacă cu ATACMS