Strategia lui Dragnea. Pe cine vinde, pe cine păcălește?
Cu adevarat surprinzatoare in conferinta de presa a presedintelui Iohannis, dincolo de anuntul privind refuzul revocarii dnei Kovesi, oarecum previzibil, a fost referirea la intalnirea pe care a avut-o cu Liviu Dragnea si Viorica Dancila.
"Am avut in aceasta dupa-amiaza o intalnire cu Dragnea si Dancila. Aceasta intalnire a fost programata din seara depunerii juramantului noului Guvern si rolul a fost de a defini cadrul colaborarii institutionale intre mine si noul Guvern. Am discutat de nevoia de colaborare in proiecte de importanta nationala", a precizat dl Iohannis.
Peste cateva ore, iesea si Liviu Dragnea cu niste explicatii despre aceasta intalnire, care, in relatarea presedintelui PSD, a aratat chiar ca o consultare autentica. Surprinzatoare au fost tonul total neconflictual in chestiunea "penalilor" si sustinerea apasata a lui Liviu Dragnea pentru ministrul Justitiei, de-abia aspru criticat de cei mai vocali pesedisti, in frunte cu Codrin Stefanescu, pentru faptul ca a amanat din nou mult asteptata propunere de revocare.
Tradare?, s-au intrebat multi comentatori si chiar pesedisti. Este dl Dragnea in lesa presedintelui Iohannis?
Din punctul meu de vedere, deloc. Absolut deloc. Dl Dragnea face ce stie mai bine. Pe unii ii prosteste, pe altii ii vinde, pentru singurul scop care l-a condus intotdeauna: sa-si scape pielea, politic si penal.
Din punctul meu de vedere, anuntul privind vizita la Cotroceni este o mare victorie pentru Liviu Dragnea. "Penalul" nu a avut luni de zile ce cauta acolo. Practic, tot mandatul lui Mihai Tudose nu-mi aduc aminte sa fi calcat la Cotroceni, cu exceptia unor evenimente la care protocolul sau legea impuneau prezenta sa.
Si iata-l acum, dupa ce si-a impus fara niciun efort premierul preferat, pe dna Dancila, fiind si acceptat la discutii cu presedintele. Discutii despre chestiuni executive, ca si cum presedintele ar fi admis ca Romania are, in fapt, doi premieri si ii accepta ca atare.
Oricum as lua-o, eu nu am cum sa vad aici o infrangere, dimpotriva. Este din nou partener de discutie pentru presedinte, avand si premierul la cheremul sau.
Si atunci de ce il lauda pe Tudorel Toader? Oprirea asaltului asupra DNA a fost pretul acestei reacceptari? Nu stiu daca explicit, dar, indiferent ce le spune pesedistilor, nu cred ca Liviu Dragnea are vreun interes ca acum sa decapiteze conducerea DNA.
Presedintele PSD stie ca, daca da acest ultim asalt pana la capat, perspectiva va fi exact aceea profilata in scrisoarea trimisa de presedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum: activarea optiunii nucleare, adica art. 7 din Tratatul UE, adica suspendarea dreptului de vot in Consiliul UE pentru un stat membru.
Si nu ma indoiesc ca tot i-o fi explicat cineva ca noi nu suntem in situatia Ungariei si a Poloniei, tari cu o cu totul alta putere economica dupa ce au absorbit pana la ultimul euro fondurile ce le-au fost alocate.
In plus, nicio alta tara nu are MCV prevazut in tratatul de aderare. Deci incalcarea MCV echivaleaza cu incalcarea tratatului, cu efectele de rigoare.
Si nu stiu daca Liviu Dragnea este dispus sa impinga lucrurile atat de departe. Cel putin, nu inca. Cu atat mai mult cu cat prestatia dnei Kovesi din conferinta de presa a ridicat un val de sustinere publica, ce poate scoate iar sute de mii de oameni in strada.
In schimb, Liviu Dragnea vrea sa continue hartuirea sefei DNA si a restului institutiilor de forta. Dl Toader se va duce in Parlament cu raportul privind parchetele, in primul rand DNA. Sa vedeti dezbateri, nu m-as mira sa fie inventat chiar un vot, cat ar fi el de neconstitutional, un intreg circ care sa tina partidul cald si dezbaterea incinsa.
In acelasi timp, Dragnea lanseaza Comisia SPP, pentru a mentine si circul in jurul acestei institutii din zona de influenta a presedintelui.
Urmeaza, luna viitoare, si Congresul PSD, care, dincolo de reconfirmarea lui Liviu Dragnea si dezumflarea programului de guvernare deconspirat iremediabil ca sarlatanie, mai are un scop mentionat in treacat de Liviu Dragnea: "vreau sa ne implicam serios in democratizarea societatii romanesti si de a pune institutiile de forta strict in matca lor constitutionala".
Ce decizie oare? A tot fost invocata unificarea DNA cu DIICOT, dar si necesitatea rediscutarii legilor sigurantei nationale. Si cred ca principalul obiectiv nu este sa scada puterile serviciilor de informatii, ci scoaterea lor din zona prezidentiala. Si daca presedintele isi va pierde prerogativele in privinta lor, este foarte posibil sa asistam chiar la o sporire a parghiilor acestora.
In schimb, Liviu Dragnea respinge categoric ipoteza ca la Congres sa fie stabilit prezidentiabilul PSD, desi multe voci din partid cer asta. E prea devreme, spune Liviu Dragnea. Oare? Eu cred ca explicatia e cu totul alta. Fara stirea PSD, Liviu Dragnea foloseste aceasta pozitie ca moneda de negociere.
Oare de ce Calin Popescu Tariceanu l-a abandonat pe Mihai Tudose in ziua decisiva a CEx-ului, dupa ce cu o seara inainte acceptase oferta fostului premier de suplimentare substantiala a numarului de ministere pentru ALDE, in schimbul sustinerii pentru o noua formula guvernamentala fara oamenii lui Liviu Dragnea? Nu cumva pentru ca Liviu Dragnea i-a promis lui Tariceanu sustinerea la prezidentiale? I-o fi promis si lui Klaus Iohannis non-combatul PSD daca e reprimit la discutii?
Ma intreb insa pe cine a mintit, dar si cum va prosti PSD sa accepte sa sustina un candidat la prezidentiale din afara partidului. In fapt, este posibil sa nici nu mai conteze, daca functia prezidentiala va fi golita de continut, scrie Ioana Ene Dogioiu pe Ziare.com .