Decizia a fost luată după ce procedura de atribuire a fost contestată la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. Contestația a fost depusă după ce oficialii MApN au decis să meargă pe mâna unui consorțiu româno-austriac, din care face parte și compania Strabag, la care este acționar indirect oligarhul rus Oleg Deripaska.
Numele lui Deripaska apare pe lista neagră a sancțiunilor SUA, în urma relației sale de prietenie cu președintele rus Vladimir Putin, dezvăluie Newsweek.ro .
Un contract de jumătate de miliard
Valoarea contractului de proiectare și execuție pentru realizarea infrastructurii Bazei 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” a fost estimată la 2,148 miliarde de lei. Adică, în jur de 430 de milioane de euro. Însă, în contract este prevăzută și posibilitatea de extindere până la 4,3 miliarde de lei.
În vara anului trecut au depus oferte nu mai puțin de șapte consorții internaționale. Surpriza a venit însă în Ajunul Crăciunului. Oficialii MApN au decis atunci să accepte doar oferta depusă de asocierea dintre Aduro Impex (lider de asociere), Bog’Art și Strabag SRL. Restul de șase consorții au fost descalificate pentru că nu ar fi îndeplinit toate condițiile.
De ce a fost contestată licitația
Compania Concelex, una dintre firmele înscrise în cursa pentru contractul de 430 de milioane de euro, a contestat procedura la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Din documentul depus pe 3 ianuarie 2021, rezultă că această firmă a cerut suspendarea procedurii până la soluționarea contestației, dar și anularea comunicării și a raportului intermediar privind evaluarea ofertelor depuse.
Cătălin Beniamin Vișan, reprezentantul firmei Concelex, atrage atenția asupra mai multor nereguli în desfășurarea procesului de selecție a ofertelor.
„Interesul nostru de a solicita suspendarea procedurii de atribuire, cu privire la care existau indicii temeinice de nelegalitate, prevalează asupra interesului autorității contractante de a derula/finaliza aceste acte, anterior posibilității Consiliului de a se pronunța pe fond cu privire la nelegalitatea lor”, se menționează în contestație.
Totodată, Vișan susține că documentele de calificare depuse asocierea Aduro Impex – Bog’Art - Strabag nu îndeplinesc în mod corespunzător „cerințele legate de personalul cheie care prestează servicii de proiectare”, motiv pentru care solicită CNSC să oblige MApN să reevalueze ofertele.
Prietenul lui Vladimir Putin
Compania Strabag este deținută de Bau Holding Beteiligungs, parte a grupului austriac Strabag SE, și Strabag BRVZ Gmbh. Acționarii majoritari ai grupului Strabag SE sunt: familia Haselsteiner cu 28,3%, Raiffeisen și Uniqa Group dețin cumulat 29,5%, iar MKAO „Rasperia Trading Limited” are o cotă de 27,8%. Ultima companie este deținută de oligarhul rus Oleg Deripaska, un apropiat al liderului de la Kremlin.
Din documentele companiei Strabag SE rezultă că Deripaska deține o parte din acțiuni pe numele firmei Melisantis Limited, reprezentată de offshore-ul Bradmion Holdings Ltd. Această firmă a preluat atribuțiile de administrator de la alte două societăți de tip offshore: C & P Trustees Limited și C & P Corporate Services Limited.
„O astfel de înlocuire a mandatarului(ilor) nu a avut niciun efect asupra controlului deplin și dreptului de proprietate efectiv al domnului Deripaska asupra Melisantis Limited”, se menționează în raportul Strabag SE.
Depripaska, anchetat de FBI
În octobrie 2021, Biroul Federal de Investigații (FBI) a efectuat percheziții la locuința lui Deripaska din Washington. Acțiunea face parte dintr-o investigație derulată în New York, a declarat atunci purtătorul de cuvânt al FBI, fără să ofere alte detalii.
Numele lui Oleg Deripaska a apărut și în ancheta procurorului special Robert Mueller privind imixtiunea Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016. Potrivit raportului publicat în primăvara anului 2019, fostul șef al campaniei lui Donald Trump, Paul Manafort, a lucrat pentru Deripaska, reprezentându-l în „afaceri și probleme personale în țările în care a avut investiții”.
Totodată, el a fost acuzat că a promovat interesele companiei de aluminiu Rusal, controlată de oligarhul rus. Mai mult, Deripaska l-a împrumutat cu 10 milioane de dolari pe Manafort. Ulterior, acesta din urmă avea să fie condamnat la închisoare, dar a fost eliberat anticipat și grația de Trump în toamna anului 2020.