Stră-stră-străbunica din Transilvania a regelui Charles a murit la 29 de ani și a trăit o adevărată poveste de dragoste

Stră-stră-străbunica din Transilvania a regelui Charles a murit la 29 de ani și a trăit o adevărată poveste de dragoste

Arborele genealogic al familiei regale britanice are rădăcini în România. Mai exact, stră-stră-străbunica regelui Charles s-a născut în județul Mureș și a copilărit în Cluj. A locuit într-un castel din localitatea Sângeorgiu de Pădure, reședință care nu a putut fi uitată de monarhia britanică.

Claudia Rhédey

Claudia Rhédey

Iubesc România! Și cred ca ați uitat ca am o stră-stră-strabunică din Transilvania, deci am toate motivele”, răspunde regele Charles al III-lea atunci când este întrebat de ce iubește România.

În anul 2008, Regele Charles al III-lea a vizitat castelul din localitatea Sângeorgiu de Pădure, iar în 2019 a avut loc inaugurarea noului muzeu din județul Mureș , dedicat Claudiei Rhédey.

Cine a fost Claudia Rhédey

În acest castel, care a aparținut unei familii de nobili maghiari, a trăit stră-stră-străbunica regelui Charles al III-lea, pe numele său Claudia Rhédey, născută în 1812. Aceasta s-a căsătorit la 23 de ani cu prințul german Alexandru de Wurttemberg, devenind contesă de Hohenstein. Cei doi au avut trei copii: Claudine Henriette, Franz Alexander şi Amalie Josephine.

Fiul ei, Franz (Franz Paul Karl Ludwig Alexander Herzog von Teck) s-a căsătorit cu prinţesa Mary Adelaide, stră-străbunica Reginei Elisabeta a II, potrivit Agerpres.

Era o femeie foarte râvnită în Europa. La balurile din Viena, conform jurnalului ei, avea foarte, foarte mulți pretendenți la fiecare bal, dar după ce l-a întâlnit pe Alexander, a spus că nu mai vrea să mai aibă de-a face cu nimeni. Și inversul e adevărat, deci nici Alexander n-a mai vrut să mai aibă de-a face cu nimeni altcineva”, spune ghidul muzeului.

Nepoata Claudiei Rhedey rezultată din urma acestei căsătorii, Mary Prinzessin von Teck, s-a căsătorit cu George al V-lea, nepotul reginei Victoria a Marii Britanii şi bunicul Elisabetei a II-a, care, în 1910, a ajuns regele Angliei. Fiul lor, cunoscut sub numele de George al VI-lea, prinţul moştenitor, s-a căsătorit cu o prinţesă din Grecia, Marina (Lady Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon care a trăit între anii 1900 şi 2002), cu care au avut o fiică, Elisabeta a II-a, fosta regină a Angliei.

A murit la 29 de ani

Cei doi au avut o poveste frumoasă de dragoste, însă finalul a fost tragic. Claudia Rhédey a murit la 29 de ani, într-un accident de trăsură în timp ce își vizita soțul.

La acea vreme, Claudia Rhédey era însărcinată cu al patrulea copil. Prințul german se afla la Pettau, pe actualul teritoriu al Sloveniei, la un exercițiu militar. Astfel, fiindcă nu a putut rezista fără el a decis să pornească la drum într-o caleașcă, însă caii s-au speriat, iar caleașca s-a răsturnat.

După accident, aceasta a hotărât să-și continue drumul, fără a acorda prea mare importanță acestei lovituri. Ajunsă la Graz, în Austria, unde a fost așteptată de o prietenă, Claudia Rhédey a decis să continue drumul călare. Drumul i-a fost fatal.

După moartea ei, prințul german nu s-a mai recăsătorit. Mai mult decât atât, i-a scos inima din piept și a purtat-o cu el pretutindeni.

Localnicii își amintesc povestea contesei Claudia Rhédey. În plus, aceștia o socoteau pe Regina Elisabeta a II-a ca fiind și regina lor.

Muzeu dedicat memoriei Claudiei Rhedey

Claudia Rhedey are un muzeu dedicat în cinci săli ale Castelului Rhedey din Sângeorgiu de Pădure, monument istoric din secolul al XVIII-lea.

Domiciliul familiei nobiliare Rhedey a fost construit în secolul al XVIII-lea, pe locul unui alt castel, a fost renovat în 1759 şi 1809, când a căpătat actuala înfăţişare, iar localnicii susţin că era legat printr-o pasarelă de biserica ridicată vis-a-vis în urmă cu aproape 700 de ani.

Legătura între Castelul Rhedey şi Biserica Reformată, aflată în imediata sa apropiere, persistă şi astăzi, însă doar spiritual, în sensul că în cripta de sub podelele acesteia sunt îngropaţi mai mulţi membri ai familiei Rhedey, inclusiv Claudine, cunoscută drept contesa Claudia Rhedey.

Cripta familiei Rhedey, în care se află Claudia Rhedey, moartă în 1841, a fost complet zidită în 1614 din cauza ciumei şi redeschisă doar pentru a o înmormânta pe contesă - respectându-i-se astfel ultima dorinţă. Cripta a stat închisă din nou, timp de aproape 100 de ani, până în 1935, când au fost efectuate ample lucrări de renovare în interiorul bisericii.

Claudia Rhedey este înmormântată faţă în faţă cu amvonul bisericii, trupul ei fiind identificat după un colier pe care îl primise de la naşii ei de botez.

Deasupra mormântului ascuns sub podeaua bisericii tronează două plăci comemorative din marmură neagră: prima placă a fost donată bisericii în 1905, de către Mary Victoria, prinţesă de Wales, iar cea de-a doua tot de către ea, dar în 1935, când era deja Regină a Angliei.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”