Stoenescu: Timp de mai bine de jumătate de secol nu s-a putut vorbi despre Fântâna Albă
Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a participat vineri la comemorarea victimelor masacrului de la Fântâna Albă, subliniind că acestea nu trebuie uitate.
"Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la tragicul eveniment de la Fântâna Albă, când, la 1 aprilie 1941, în duminica de Paști, au fost omorâți sute de români de către trupele sovietice. (...) Timp de mai bine de jumătate de secol nu s-a putut vorbi despre ce s-a întâmplat la Fântâna Albă de nicio parte a granițelor. În cele din urmă, adevărul istoriei iese la iveală, iar datoria noastră, ca români, este să nu îi uităm niciodată pe toți aceia care și-au vărsat sângele pe aceste meleaguri. Acest moment dureros va dăinui în memoria colectivă a românilor și a ucrainenilor", a afirmat Stoenescu, potrivit unui comunicat al MAE.
Potrivit acestuia, istoria a făcut ca de o parte și de alta a graniței româno-ucrainene să trăiască comunități importante din țara vecină, iar datoria celor două state este să colaboreze pentru crearea unor condiții de bună conviețuire, respect și încredere, contribuind astfel la creșterea stabilității în regiune.
"Marea lecție de istorie lăsată nouă de sutele de săteni din Valea Siretului, care au pierit aici acum 75 de ani, constă în puterea sacrificiului făcut pentru păstrarea identității naționale, a limbii și a credinței înaintașilor noștri. În acest loc, astăzi, comemorăm unul din cele mai dureroase momente din istoria noastră, când locuitori din Valea Siretului, din satele Pătrăuții-de-Sus, Pătrăuții-de-Jos, Cupca, Corcești, Suceveni, Oprișeni, Trestiana, Iordănești, au fost uciși la Varnița, pe când încercau să treacă în România, fugind către partea de țară rămasă neocupată de soviete. În acea zi de Paști, au pierit în întregime sute de familii de români bucovineni. Vina lor era că erau români și își doreau să trăiască liberi în propria lor țară. Să nu uităm că această mare tragedie a neamului românesc a fost continuată cu represaliile din iunie 1941, când alți mii de români bucovineni, mulți dintre ei rude ale victimelor de la Fântâna Albă, au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia și Kazahstan", a menționat ministrul.
AGERPRES